Inici 9 COVID-19 9 Informació sanitària i organitzativa 9 FEFAC i FECASARM demanen que s’habiliti de manera urgent a les farmàcies per generar certificats COVID digitals de la UE per tots els ciutadans

FEFAC i FECASARM demanen que s’habiliti de manera urgent a les farmàcies per generar certificats COVID digitals de la UE per tots els ciutadans

7 oct., 2021 | Informació sanitària i organitzativa, Canvis en la prestació farmacèutica, Informació sanitària per a farmacèutics i ciutadania, COVID-19, Actualitat, Notes de premsa, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, Implicació social, AFELL, AGFE, Política sanitària, Sanitària

  • El sector de l’oci nocturn podrà reobrir a partir de divendres 8 d’octubre. La principal novetat és que l’accés als espais està prevista amb una eina que verificarà els certificats COVID digitals
  • FEFAC ha fet arribar avui aquesta petició a Meritxell Masó, secretaria general del Departament de Salut

Barcelona, 07 d’octubre de 2021. Discoteques, bars musicals i espais similars podran obrir a partir d’aquest divendres, 8 d’octubre, un cop avalat pel tribunal, els seus espais interiors i exteriors amb un màxim d’aforament del 70%. Excepte per beure, dins serà obligatori l’ús de la mascareta i es permetrà el ball a qualsevol zona de l’espai. 

La principal novetat d’aquesta reobertura, segons explica aquest comunicat de Govern té a veure amb l’accés de les persones a aquests espais, prevista a través del web VerificaCOVID.gencat.cat. Aquesta eina permetrà verificar la validesa dels certificats COVID digitals emesos pels estats membres de la UE i del Regne Unit.

L’entrada al local es permetrà a tots aquells que disposin de certificat COVID digital vàlid, és a dir, amb pauta completa de vacunació, d’haver passat la COVID els darrers mesos, o disposar de prova diagnòstica amb resultat negatiu, feta amb un màxim de 72 hores d’antelació si és una PCR o de 48 hores si es tracta d’un test d’antigen ràpid (TAR) de diagnòstic.

Des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) creiem que la proposta de l’ús del certificat COVID digital és una bona opció per crear espais de molt baix risc de contagi, però cal resoldre un punt crític, l’accés als TAR de diagnòstic i el target principal d’usuaris d’aquests establiments.

El perfil dels usuaris de l’oci nocturn és els que menys certificats COVID digital té, donat que són persones de la franja d’edat menys vacunada i per les que l’única possibilitat d’obtenir el certificat COVID digital és realitzar-se una PCR o TAR diagnòstic.

Obtenció del Certificat COVID digital de la UE amb els TAR

Actualment les farmàcies catalanes utilitzen dos tipus de test: els d’autodiagnòstic, supervisats pel farmacèutic, a lliure petició del ciutadà, que li permeten obtenir un informe clínic del CatSalut a la seva carpeta “La Meva Salut” sense codi QR i no finançat pel CatSalut. I els de diagnòstic, també supervisats, exclusivament a grups de persones registrades i designades pel CatSalut, com en la campanya sanitària per les activitats de l’oci educatiu d’estiu i actualment als alumnes i professors vacunats de les escoles, contactes estrets de casos positius, que generen Certificat Digital COVID de la UE i són finançats pel CatSalut.

Aquesta situació porta al fet que les persones que no disposin de certificat Covid i no registrades al CatSalut, d’altres comunitats autònomes, estrangers no europeus o residents no regularitzats, no puguin rebre a través de la farmàcia cap document oficial per acreditar a través del web VerificaCOVID.gencat.cat el seu estat d’immunitat, i tampoc Salut té cap mena de control epidemiològic sobre aquestes, generant-se així possibles focus de contagi incontrolats.

Des de FECASARM i FEFAC creiem que cal habilitar urgentment a les farmàcies per poder realitzar test de diagnòstic que permetin l’obtenció del Certificat Digital COVID de la UE a tothom que ho desitgi (per viatjar, treballar, assistir a esdeveniments, entrar a locals…) i notificar els resultats a CatSalut o Salut Pública per tal de poder identificar els casos positius asimptomàtics i facilitar el codi QR vàlid per VerificaCovid als negatius, siguin o no ciutadans identificats al CatSalut.

Aquesta habilitació per poder realitzar lliurement a les farmàcies test de diagnòstic que permetin l’obtenció del Certificat Digital COVID de la UE és quelcom que depèn exclusivament del Departament de Salut i és quelcom comú no només a la UE, sinó que també es realitza a comunitats autònomes com Aragó, on el Departament de Sanitat i el Consell de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Aragó (CCOFA) van subscriure el passat mes de juny un acord per a la realització de TAR diagnòstic per generar certificats digitals covid europeus a les farmàcies de la comunitat.

Les farmàcies a Catalunya, en aquests moments, no podem generar certificats COVID digitals de la UE a qualsevol ciutadà, fet que implica de facto generar barreres d’accés innecessàries al diagnòstic”, assegura Antoni Torres, farmacèutic i president de FEFAC. De mantenir-se l’estat actual, es perden moltes opcions de lluitar contra la pandèmia amb la màxima eficiència, donat que no es permet aprofitar la possibilitat de conscienciar al ciutadà de l’importància de vacunar-se, aprofitant la confiança en el seu farmacèutic, es redueix la possiblitat de minvar els botellots, no es limita la picaresca sobre els certificats per raons de comoditat o preu i Salut Pública no disposa de tanta informació com sigui possible”, conclou Torres.

0 Comments

Submit a Comment