L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) implanta enguany el nou impost propi sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, un tribut verd, alineat amb la fiscalitat ambiental que es promou des d’Europa, que pretén incentivar la reducció d’emissions de CO2 dels vehicles pel seu impacte directe en l’efecte d’hivernacle i l’escalfament global, i per tant, sobre la salut de la ciutadania.

El tribut s’aplica a turismes, furgonetes i motocicletes —sobre la base de les emissions de CO2 del 2020—, i es calcula que enguany afectarà 4,1 milions de vehicles i 2,1 milions de contribuents.

L’impost es gestiona mitjançant padró, elaborat i aprovat per l’ATC a partir de les dades de què disposa. Des de l’1 de maig del 2021, es pot consultar el padró provisional dels vehicles que tributen per l’impost i la quota a pagar a la seu electrònica de l’ATC. 

El primer any d’aplicació d’aquest tribut, que correspon a l’exercici 2020, estan exempts de pagar l’impost tots els turismes i motocicletes que emetin menys de 120 g de CO2/km i les furgonetes que n’emetin menys de 160 g/km, d’acord amb les emissions oficials de cada model. A partir d’aquests nivells d’emissions, s’haurà de pagar una quota que s’incrementa per trams (consulteu la taula de trams) i que va dels 0,55 als 276 €, per a vehicles i motos, i dels 0,3 als 87 €, per a furgonetes. 

Per als pròxims exercicis, es rebaixarà el mínim exempt i el pagaran tots els cotxes i motos a partir de 95 grams de CO2 emesos per quilòmetre i les furgonetes a partir de 140 g/km.  

No tots els vehicles han de tributar

N’estan exempts els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor). Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen de la bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc han de tributar. 

Així mateix, si es domicilia el pagament de l’impost i se subscriuen les notificacions electròniques sense estar-hi obligat amb caràcter general, es pot gaudir d’una bonificació del 2%.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank