L’any 2020 es van realitzar un 18% menys d’intervencions programades respecte al 2019, segons un informe d’IQVIA

L’excepcionalitat que la gestió de la pandèmia ha suposat als hospitals ha posat a prova el sistema fins a límits desconeguts i deixa xifres que resulten preocupants de cara al funcionament del sistema de salut.

570.000 cirurgies programades no realitzades

Les diverses fases de desprogramació quirúrgica que han patit els hospitals al llarg de la pandèmia han deixat intervencions pendents. Aquestes desprogramacions de quiròfans, unides a un menor volum d’indicacions, han vingut a incrementar les llistes d’espera existents i a tensionar la capacitat operativa del sistema hospitalari.

L’efecte combinat de tots dos factors ha portat als hospitals del SNS a realitzar, en 2020, un 18% menys d’intervencions programades respecte a l’any 2019. Projectat al total nacional, aquest percentatge suposa 570.000 cirurgies menys que les realitzades en 2019, xifra pròxima al total de cirurgies en llista d’espera declarades en un any normal pel Ministeri de Sanitat.

Malgrat que els hospitals han anat recuperant progressivament el volum de cirurgies programades respecte als mateixos mesos de 2019, l’impacte patit durant la primera onada de la COVID-19, amb caigudes entre el 40% i el 80% de cirurgies programades respecte al mes equivalent de 2019, ha acabat afectant la xifra global anual.

14 milions de nous diagnòstics no detectats, el veritable repte del sistema

Més important fins i tot que la caiguda en activitat quirúrgica programada és la caiguda de nous diagnòstics, liderada habitualment per la demanda dels propis pacients.

Segons l’anàlisi d’IQVIA (un milió d’habitants), el nombre de nous diagnòstics ha caigut un 25% en termes generals al llarg de 2020 en comparació amb els nous pacients que van ser diagnosticats en 2019.

A diferència de l’activitat quirúrgica programada, on la major part d’intervencions són electives amb baix risc vital, existeixen en aquest cas exemples de particular rellevància clínica com el cas de l’oncologia, amb una caiguda de nous diagnòstics del 13%, malalties del sistema nerviós (-26%) o patologia respiratòria, la més afectada, amb caigudes mitjanes del 45%.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de la FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Creadors del projecte
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank