Més de la meitat dels progenitors i les embarassades enquestats afirmen haver rebut publicitat de llets artificials i preparats per a lactants que, sovint, infringeix les normes internacionals sobre alimentació infantil.

L’informe, Com influeix el màrqueting dels succedanis de la llet materna en les nostres decisions sobre l’alimentació infantil revela les estratègies poc ètiques de promoció que utilitzen els fabricants, que reporten US$ 55.000 milions en vendes, a fi d’influir en les decisions relatives a l’alimentació dels seus fills.

D’acord amb l’informe, aquesta indústria utilitza tècniques de màrqueting com la publicitat no regulada i invasiva en línia, l’ús de xarxes d’assessorament i línies d’atenció telefònica patrocinades, les promocions i regals gratuïts. Aquestes pràctiques van encaminades a influir en la formació del personal de salut i les recomanacions que fan aquests treballadors.

Els missatges que reben els progenitors i el personal de salut solen ser enganyosos, aliens a la ciència i contraris al Codi Internacional de Comercialització de Succedanis de la Llet Materna. Aquest és un acord històric adoptat per l’Assemblea Mundial de la Salut en 1981. El seu objectiu és protegir les mares de les pràctiques abusives de màrqueting utilitzades pels fabricants d’aliments per a lactants.

El doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS, assenya: «Aquest informe deixa molt clar que el màrqueting dels succedanis de la llet materna està massa estesa i és excessivament enganyosa i insistent. És necessari promulgar urgentment normatives sobre la comercialització enganyosa, que han d’aplicar-se per a protegir la salut dels nens» .

8.500 entrevistes en 8 països del món

Les dades s’han obtingut a partir de 8.500 progenitors i embarassades i 300 treballadors de la salut. Ha participat Bangladesh, Xina, Mèxic, Marroc, Nigèria, Regne Unit, Sud-àfrica i Vietnam.

Regne Unit, Vietnam i Xina, el 84%, el 92% i el 97% de les dones enquestades, respectivament, havien rebut publicitat d’aquests productes. Aquestes tècniques de promoció fan que augmenti la probabilitat que les mares alimentin als seus fills amb llets artificials.

En tots els països enquestats, les dones van expressar la seva determinació d’alimentar als seus fills exclusivament mitjançant la llet materna. No obstant això, l’informe demostra que hi ha un flux constant de publicitat enganyosa. Aquesta reforça els mites sobre la lactància i la llet maternes i fa que les dones dubtin de la seva capacitat per a alletar.

Per exemple:

  • S’explica que en els primers dies després del part cal donar preparats artificials al bebè
  • Que la llet materna no s’adapta a les necessitats nutricionals del nounat
  • Que s’ha demostrat que els succedanis de la llet materna contenen substàncies que milloren el desenvolupament i la immunitat del nen
  • Que aquestes llets artificials sadollen als bebès durant més temps i que la qualitat de la llet materna disminueix amb el temps.

Beneficis de la llet materna

La lactància materna durant la primera hora de vida, seguida de l’alimentació exclusiva amb llet materna durant sis mesos i la continuació de la lactància natural fins que el nen tingui dos anys o més, és un mètode immillorable. Combat les formes de malnutrició infantil, incloses l’emaciació i l’obesitat. A més, funciona com a primera vacuna per al nounat i el protegeix contra moltes malalties freqüents en l’edat infantil.

La lactància materna també redueix el risc de presentar diabetis, obesitat i algunes formes de càncer en les dones en etapes posteriors de la vida. No obstant això, segons les dades obtingudes a tot el món, només s’alimenta exclusivament amb llet materna al 44% dels nens menors de 6 mesos.

Les taxes mundials de lactància materna han augmentat molt poc en les dues últimes dècades, mentre que les vendes de succedanis s’han duplicat amb escreix aproximadament en el mateix període.

L’OMS i l’UNICEF fan una crida als governs, el personal de salut i els fabricants d’aliments per a lactants a fi de posar fi a la promoció indeguda aquests productes i que s’apliqui i compleixi plenament el Codi Internacional.

Font d’informació: WHO

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de la FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Creadors del projecte
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank