Es tractaria d’un dels primers fàrmacs que podrien subministrar-se a pacients per evitar que empitjorin i necessitin ingrés hospitalari
Un assaig clínic exploratori (SIGMA4COVID) de col·laboració entre Catalunya i Galícia, del qual es publiquen els resultats a la revista Journal of Infection, suggereix la utilitat d’un medicament, l’E-52862, per al tractament de pacients amb símptomes lleus de la COVID-19. Si es confirmen aquests descobriments, es tractarà d’un dels pocs tractaments útils en aquests casos, amb l’afegit que es podria subministrar de forma ambulatoria a través dels centres d’atenció primària. En el treball han col·laborat l’Hospital del Mar de Barcelona, el Laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra, i el Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, l’Institut d’Investigació Sanitària de Santiago de Compostela, l’Hospital Clínic Universitari de Santiago, l’Hospital de Barbanza i el Centre de Salut d’A Estrada, de Galícia, així com ESTEVE.
L’E-52862 és un medicament en investigació, descobert per ESTEVE i dissenyat inicialment per tractar el dolor neuropàtic. Actua sobre el receptor SIGMA1, situat a l’interior de la cèl·lula, i que, en el cas de la COVID-19, és un factor bàsic per a l’inici de la replicació del virus que causa la malaltia, el SARS-CoV-2.
Reducció dels símptomes de la infecció
L’assaig ha comptat amb la participació de 120 persones voluntàries, totes amb diagnòstic positiu per COVID-19 lleu. A aproximadament la meitat se’ls va subministrar el fàrmac i a la resta, placebo. El reclutament es va dur a terme entre febrer de 2021 i juliol de 2022 en els centres d’atenció primària de Vila Olímpica, Larrard i Barceloneta, pertanyents al Parc Sanitari Pere Virgili, i en el centre sanitari A Estrada de Santiago de Compostela, així com en els serveis d’urgències de l’Hospital Clínic de Santiago i de l’Hospital de Barbanza.
Els resultats indiquen que, tot i que no es va demostrar una baixada en la càrrega viral en comparació amb pacients que van prendre placebo, es va observar que alguns dels símptomes més habituals sí es reduïen més ràpidament en les persones que van prendre l’E-52862. Així, la cefalea es va reduir en un percentatge major en els subjectes que van rebre el compost en comparació amb els que van rebre placebo, amb un percentatge superior de subjectes sense dolor de cap a partir del quart dia de tractament. També es va reduir la tos i el dolor de gola, símptomes evidents i també residuals en molts pacients que pateixen la COVID-19.
Segons els investigadors, aquests descobriments destaquen un nou mecanisme d’acció per al tractament de la COVID-19, que també podria ser útil per a altres infeccions víriques.
0 Comments