El termini mitjà de pagament del sector privat en 2019 va seguir lluny dels 60 dies que estableix la llei

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) ha alertat sobre l’empitjorament dels terminis de pagament a proveïdors per part de les Administracions Públiques i l’augment dels impagats, constatat en la nova edició que acaba de presentar del seu “Informe sobre Morositat: Estudio Terminis de Pagament a Espanya 2019”.

De l’estudi es desprèn que el termini mitjà de pagament a proveïdors va augmentar en el sector públic en 2 dies (un 3%) —passant de 68 a 70—, allunyant-se encara més dels 30 dies que estableix la llei.

Segons l’informe de la PMcM, elaborat a partir de prop de 800 enquestes realitzades a les seves organitzacions associades i alienes, l’any passat el 65% dels proveïdors va tenir contractes o acords comercials amb clients (dels sectors públic i privat) que els imposaven terminis de pagament superiors als 60 dies que estableix la Llei 3/2004. I el mateix percentatge, 65%, confessa tenir contractes o acords en els quals se’ls exigeix acceptar clàusules abusives.

A això també se suma la preocupant dada que, en cas de patir impagaments, el 86% dels proveïdors mai o gairebé mai van exigir als seus clients morosos els interessos de demora; i el 94% dels proveïdors no van exigir la indemnització legal per costos de recobrament en cas de retard o impagament.

La PMcM sempre ha sostingut que això succeeix per la por de perdre el client i al sistema de reclamació en si, perquè el 61% dels enquestats assegura conèixer la legislació existent.

D’acord amb l’informe, la ràtio de morositat es va xifrar en el 3,1%, un lleuger augment de 0,2 punts percentuals respecte a 2018.

Sector privat i règim sancionador
El president de la PMcM, Antoni Cañete, ha denunciat que el termini mitjà de pagament del sector privat en 2019 va seguir lluny dels 60 dies que estableix la Llei 15/2010, si bé “es va reduir lleugerament gràcies a la millora en els pagaments de pimes i autònoms”. Segons dades de l’informe, les empreses van pagar a 73 dies, una xifra inferior en 8 dies a l’estimació efectuada per a 2018, la qual cosa va suposar un descens d’un -9,9%.

El 60% assegura que el tipus de client que més triga a pagar són les grans empreses (les que tenen una facturació superior a 50 milions de €). Quan els enquestats són preguntats per quant triguen aproximadament a pagar-los els seus clients que són grans empreses, el 35% coincideix que ho fan per sobre del termini legal (entre 60 i 90 dies), i el 46% assenyala que els paguen molt per sobre dels terminis legals (més de 90 dies), això és, només el 19% de les grans companyies paguen dins del termini legal.

Davant aquestes dades, Cañete ha recordat la urgència que es posi en marxa un règim sancionador que multi a les empreses moroses que han cobrat i no paguen. A més, ha instat als grups polítics a “que es posin a la feina, que ja tenen tot el treball fet i el compromís adquirit”, referint-se a la Proposició de Llei de Reforç de Lluita contra la Morositat que va quedar bloquejada en el Congrés malgrat haver estat presa en consideració pel Ple de la Cambra per unanimitat fa gairebé tres anys.

Confiem que en breu comenci a tramitar-se, ja que hi ha compromís per part d’alguns partits. Amb aquest sistema de multes es reduiria notablement la morositat, que ha causat ja el tancament d’un terç de les 500.000 empreses que han desaparegut des de l’inici de la crisi”, assegura Cañete. De fet, en l’informe de la PMcM, gairebé la totalitat dels enquestats (93%) va manifestar estar a favor de la implantació d’un règim sancionador.

Font d’informació: PMcM

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank