Inici 9 Actualitat 9 L’absentisme per incapacitat temporal es duplica en l’útima dècada a Catalunya

L’absentisme per incapacitat temporal es duplica en l’útima dècada a Catalunya

8 febr., 2024 | Actualitat, Empresarials, FEFAC

Catalunya presenta un nombre d’hores i uns costos derivats d’IT per sobre dels del conjunt d’Espanya, i la segona incidència més alta de l’Estat

PIMEC va constatar dimarts, que l’absentisme per incapacitat temporal (IT) s’ha doblat a Catalunya en els darrers deu anys, passant d’una mitjana de 3,8 hores mensuals el 2013 a 7,5 hores el 2023. Així ho demostra l’estudi ‘Incapacitat Temporal a Catalunya’ de l’Observatori de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya de PIMEC.

Aquesta tendència a l’alça suposa uns costos per a les empreses de 2.420 euros anuals de mitjana per persona treballadora, un 6,5% del cost laboral anual total. L’informe assenyala que en termes d’incidència total al sistema i per comunitats autònomes, Catalunya s’ha situat de gener a octubre del 2023 en segona posició, només per darrere de Navarra.

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha assenyalat que “la IT suposa un problema d’eficiència, productivitat i costos” i proposa “posar sobre la taula el problema de la productivitat i plantejar un debat social sobre l’absentisme d’aquest país”.

Les conclusions de l’estudi

El secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha explicat la incidència per sectors i mida empresarial: “A mesura que les empreses creixen en grandària, les hores mitjanes per persona treballadora i els costos  d’incapacitat temporal també augmenten, sent les empreses industrials les que presenten una major incidència i costos laborals”.

En termes cronològics, el document indica que durant els períodes normals de cicles econòmics positius, les baixes per incapacitat temporal mostren una tendència a augmentar, tot i que excepcionalment, la pandèmia ha alterat les dinàmiques per causa de les baixes temporals per covid-19. De fet, es constata la regressió entre la taxa d’atur i la incidència d’incapacitat temporal, de forma que a mesura que creix la taxa d’atur, es redueix ostensiblement la incidència de les baixes per incapacitat temporal, i a l’inrevés. 

Pel que fa a la durada, el 80% dels casos d’IT no superen els 15 dies de baixa.

Les propostes de PIMEC

PIMEC ha presentat un conjunt de propostes per reduir aquesta alta incidència de la IT i millorar la gestió de les baixes laborals, entre les quals destaquen: un millor aprofitament de la infraestructura de mútues col·laboradores de la Seguretat Social i que puguin realitzar les altes i baixes també per contingències comunes, millorar la capacitat de planificació de les empreses establint alertes immediates quan es produeixen baixes, una millora en la gestió administrativa a l’atenció primària de la incapacitat temporal, millorar els sistemes de control de la incapacitat temporal i campanyes de sensibilització de les empreses.

Finalment, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica de l’absentisme i encetar un debat obert amb tots els agents implicats, PIMEC organitzarà un acte amb la presència de representants del Govern espanyol, la Generalitat, els sindicats més representatius del país i els sectors empresarials.

Fon i imatge: Pimec

0 Comments

Submit a Comment