Us enviem aquest recordatori, doncs tenim constància que actualment algunes farmàcies esteu tenint aquest problema.

Pregunta:

Com puc detectar l’entrada d’un virus informàtic en el correu electrònic i com evitar que infecti l’ordinador?

Resposta:

Cap antivirus no és capaç de detectar totes les amenaces, l’únic antivirus que funciona sempre és el sentit comú. Podem detectar un virus informàtic si sabem com són i com funcionen.

Els virus informàtics són codis executables, i la tasca del hacker és fer-nos arribar aquest codi i que l’executem. La via més habitual de transport de virus és el correu electrònic.

El fet de rebre un email infectat no implica directament la infecció del nostre ordinador, ni tampoc el fet de llegir l’email o mirar què porta d’adjunt. El que no podem fer és obrir el fitxer adjunt, doncs és quan s’activa la càrrega maliciosa del virus. Sense presses i amb tranquil·litat, podem estudiar l’email.

El hacker vol que executem el codi, i per aquest motiu el virus informàtic sempre ve acompanyat d’un text que intenta fer-nos creure que el fitxer adjunt, d’una banda, és important, i d’altra banda, prové d’un remitent fiable. Hem de parar esment a l’adreça de l’email del remitent, doncs en moltes ocasions no coincideix el nom d’aquest amb la seva adreça. Hem de llegir bé el text: si és en anglès, possiblement sigui un virus, i també si està en castellà mal escrit.

El codi executable del virus pot estar en el mateix correu, com un fitxer adjunt, o bé el correu pot portar un vincle on es descarrega el virus. Si fem servir Microsoft Outlook com a gestor d’email, podem veure l’adreça de l’enllaç si posicionem el ratolí a sobre del vincle sense clicar-lo. Els vincles que porten emails infectats apunten a servidors que no tenen res a veure amb el suposat remitent.

Si hem descarregat el fitxer, o aquest ve com a adjunt, en primer lloc, hem de fixar-nos en el tipus de fitxer. Si és del tipus ‘Aplicación’, ‘Archivo por lotes de Windows’, ‘Archivo de secuencia de comandos de VBSript’ o qualsevol altre que identifiquem com a codi executable, és un virus. Però hi ha molts tipus d’arxius que poden portar codi executable i l’aconsellable és no obrir cap tipus d’arxiu que desconeguem.

Quan es tracta de documents de Microsoft Office, com Word i Excel, també poden portar codi executable, i pot estar en els Macros. Per això, les aplicacions d’Office per defecte obren tots els fitxers aliens en mode ‘només lectura’. En aquest mode, tenim accés al text del document però els Macro estan deshabilitats. Així mateix, podem estudiar el text tranquil·lament. Els fitxers de Word o Excel infectats acostumen a portar un text on s’indica, per exemple, que el Word que s’ha rebut es troba en un format avançat, de manera que només es pot llegir en mode Edició. Per tant, la recomanació és que mai no s’activi el mode Edició cap document d’Office adjunt, a no ser que s’estigui segur al cent per cent que el contingut és fiable (ja sigui pel remitent o pel contingut que s’ha vist amb el mode ‘lectura’).

En resum, malgrat disposar d’antivirus, aquests no evitaran totes les amenaces, de manera que el més important és aplicar el sentit comú. El fet de rebre un email infectat no implica directament la infecció. Cal prendre mesures de prevenció, com parar esment a l’adreça de l’email del remitent i en el text d’aquest, evitar obrir els fitxers adjunts si desconeixem el tipus d’arxiu, i no obrir documents d’Office en model Edició si no es té la seguretat que el contingut és fiable.

Informació elaborada per:

Pau Jimoloskin, enginyer informàtic.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank