1. Inici
  2.  | 
  3. General
  4.  | Les xarxes socials multipliquen les badomies de salut a internet

Les xarxes socials multipliquen les badomies de salut a internet

9 abr., 2018 | General, Eines digitals per a la farmàcia, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Professió

Les xarxes socials i les apps de missatgeria instantània han augmentat les badomies de salut, segons els experts que han participat en la taula rodona “La infoxicació en salut i la seva relació amb les fake news”, en el marc del  XIV Congrés de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS) celebrat a Barcelona entre els dies 6 i 8 d’abril.

Les badomies de salut més freqüents a la xarxa

La farmacèutica Marián García, autora del blog Boticaria García, ha estat l’encarregada d’enumerar les badomies de salut més freqüents, entre les quals destaquen les relacionades amb l’alimentació i el càncer. Sobre l’alimentació, ha recordat una de les badomies més habituals: la de l’aigua amb llimona en dejú, assegurant que no hi ha evidència científica de què previngui malalties o aporti beneficis per a la salut.

Badomies freqüents a urgències

La infermera Esther Gorjón, vicepresidenta de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias (SEMES), va recordar les badomies més habituals a emergències, com les falses peticions de donació de sang.

Informe eHealth On (EHON)

El doctor Frederic Llordachs, cofundador de Doctoralia ha presentat el II Informe eHealth on (EHON), que recull les conclusions dels professionals sanitaris, pacients i comunicadors de salut reunits el passat mes de novembre en el II Congreso de eSalud. Aquest esdeveniment va posar en evidència que el 42% dels especialistes adverteixen que la informació no està actualitzada amb els últims avenços mèdics.

#SaludSinBulos

Edgardo Kaplinsky, director mèdic d’Etal.Pharma, va presentar #SaludSinBulos, una iniciativa de l’Asociación de Investigadores en eSalud (AIES), que té com a objectiu combatre les badomies de salut a internet i contribuir que existeixi informació veraç i contrastada sobre la salut a la xarxa.

Jaime Alapont, coordinador de la plataforma Pacientes SEMERGEN, que ha signat un acord de col·laboració amb la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN) per desmentir les fake news a la xarxa a través de la web PacientesSemergen.es, va destacar el paper dels metges d’atenció Primària per tal de proporcionar informació fiable als pacients.

‘Caçabadomies’

La pediatra Lucía Galán, autora del blog Lucía, Mi Pediatra; la farmacèutica Marián García, i l’infermer Héctor castiñeria, Enfermera Saturada, són els ambaixadors de #SaludSinBulos.

A més, #SaludSinBulos compta amb una xarxa de ‘caçabadomies’, professionals sanitaris (metges, farmacèutics, infermers, fisioterapeutes, nutricionistes, radiòlegs…) que, de manera voluntària, s’encarreguen de revisar les notícies falses que envien els usuaris a través del formulari de contacte. Diverses associacions de pacients s’han adherit també a la iniciativa.

Fonts: EFE Salud / La eSalud / SaludSinBulos.com

0 Comments