Inici 9 Empresarials 9 FEFAC 9 L’oficina de farmàcia vol dispensar proves d’autodignòstic, amb la formació adequada

L’oficina de farmàcia vol dispensar proves d’autodignòstic, amb la formació adequada

23 març, 2017 | FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Formació, Professió

Més enllà de les proves d’autodiagnòstic dispensades habitualment a les oficines de farmàcia (test d’embaràs, de fertilitat femenina i de nivell de glucosa), s’estan introduint al mercat nous productes que, per ser dispensats sense prescripció mèdica, requereixen d’una adaptació del marc legal.

És necessari analitzar de quina manera la farmàcia pot oferir-los als pacients, doncs suposa un benefici en termes de salut i econòmics, en ajudar a detectar processos i malalties. Sobre aquesta qüestió es va debatre durant la taula rodona celebrada a Infarma sobre aquestes proves, que va ser moderada per Marina Oriol, membre de la Junta Directiva de l’Associació de Farmàcies de Barcelona.

Des de l’Administració, es va recordar que la normativa no permet la dispensació sense prescripció de test com el de celiaquia, segons les paraules de Mari Carmen Abad, cap del Departament de Productes Sanitaris de l'Agència Espanyola del Medicament. Malgrat això, va destacar el valor del farmacèutic comunitari com a professional més proper al pacient i la importància de la seva tasca amb accions de prevenció de la salut. 

Malgrat aquesta limitació normativa, s'estan introduint en el mercat un altre tipus de test, com els de determinació de la celiaquia o la candidiasi vaginal, cada vegada més innovadors. Davant d'aquesta situació, cal promoure un canvi legislatiu que permeti a l'oficina de farmàcia desenvolupar tot el seu potencial en benefici del pacient.

Segons Mercedes Gras, cap del Departament d'Assessoria Jurídica del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ​​és necessari explorar les possibilitats legals per tal que el farmacèutic comunitari disposi d’un marc adequat per a la realització d’aquests tests. Per la seva titulació i amb la formació i protocols adequats, podria oferir aquest servei amb garanties de seguretat. "El nostre entorn jurídic ens dóna certa cobertura perquè el farmacèutic pugui desenvolupar aquestes activitats", va assenyalar.

El gastroenteròleg pediàtric Vicente Varea també considera que la farmàcia comunitària té una important aportació a realitzar en torn aquests productes, sempre tenint en compte que no pot substituir el diagnòstic realitzat pel metge. Opina que, amb el coneixement adequat per part del farmacèutic sobre aquest tipus de proves i sobre la població de risc susceptible d'usar-les, així com la interpretació correcta de resultats, la participació activa de la farmàcia tindria efectes positius sobre la salut, en ajudar a la detecció de malalties i evitar l'automedicació.

El Dr. Varea ha col·laborat amb la Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària, SEFAC, i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya en l'elaboració d'un esborrany de protocol per a la realització a l'oficina de farmàcia de tests de celiaquia.

Paqui Moreno, presidenta de SEFAC, també va insistir que és necessari un marc legal per poder dispensar aquests productes, sempre que es consensuï un protocol, amb requisits de derivació i de comunicació amb la resta de professionals sanitaris.

El punt de vista de la indústria el va oferir Jordi Guinovart, director general d'Hartmann Espanya, que va aclarir que aquestes proves no tenen com a objectiu diagnosticar, tasca que li correspon al metge, sinó que cal concebre-les com una eina de cribratge primari, supervisada a l'oficina de farmàcia, protocol·litzada, amb criteris de derivació al metge i ajustada a l'ordenament jurídic.

Durant la taula rodona, es va realitzar una votació entre el centenar de farmacèutics assistents. El 100% es mostrar a favor que aquestes proves es puguin realitzar a les oficines de farmàcia. El 87% va afirmar que s’han de poder dispensar, amb la formació adequada i evidència científica sobre la seva efectivitat, mentre que el 13% considera que no és necessària una formació prèvia.

 

0 Comments