A les tres de la matinada de diumenge seran les dues, un canvi que suposa passar de l’horari d’estiu al d’hivern

La matinada del diumenge 27 d’octubre, els rellotges s’endarreriran una hora a les tres de la matinada, que passarà a ser les dues. El canvi suposa passar del canvi d’horari d’estiu al d’hivern i és una mesura establerta per la Unió Europea que es fa de forma harmonitzada a una vuitantena de països de tot el món.

Tot i això, en els darrers anys, s’ha intensificat el debat per suprimir aquest canvi horari. Diferents moviments d’arreu d’Europa han impulsat la necessitat de debatre sobre aquest tema aplegats en una xarxa d’organitzacions que promouen la fi del Daylight Saving Time (DST).

2021, data on se situa l’últim canvi d’hora

La Comissió Europea va anunciar l’any passat la voluntat de suprimir el canvi horari a tota la Unió Europea, després de constatar a traves d’una enquesta pública, que els europeus estaven a favor d’un sol horari tot l’any, entre altres raons, pels efectes negatius que aquest canvi suposa per a la seva salut, l’increment d’accidents de trànsit i el poc estalvi energètic que genera avui dia.

A més, el passat mes de març, el Parlament Europeu va aprovar una moció on s’instava a suprimir el canvi d’horari a partir del març de 2021, data en què tindria lloc l’última modificació d’hora obligatòria per als Estats membres que vulguin mantenir l’horari d’estiu; o, per contra, a aquells Estats que prefereixin quedar-se en l’horari d’hivern haurien de tornar a canviar l’hora l’octubre de 2021. En tot cas, el Parlament Europeu ha demanat que els diferents països es coordinin entre ells per garantir que el Mercat Únic no es vegi perjudicat.

Font d’informació: govern.cat (Generalitat de Catalunya).