Inici 9 Actualitat 9 L’OMS publica una nova llista de proves diagnòstiques essencials

L’OMS publica una nova llista de proves diagnòstiques essencials

30 oct., 2023 | Actualitat, Gestió, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, Formació, AFELL, AGFE

Inclou recomanacions a les proves del virus de l’hepatitis E i l’ús personal de glucòmetres

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat la seva Llista de proves diagnòstiques essencials de 2023, que consisteix en un registre basat en l’evidència de productes de diagnòstic in vitro que ajuden els països a prendre decisions internes sobre les proves diagnòstiques.

La llista d’aquest any inclou dues novetats:

  1. La inclusió de tres proves del virus de l’hepatitis E, entre elles una prova ràpida com a ajuda al diagnòstic i la vigilància de la infecció que causa.
  2. La recomanació de sumar l’ús personal de dispositius per mesurar la glucosa en sang a les pautes mèdiques ja existents per a la diabetis.

Tot i que la llista no és prescriptiva, té potencial per ajudar els països amb els seus plans de millorar l’accés a productes de diagnòstic in vitro amb un marc normatiu que els permeti prendre decisions de manera informada per a les seves llistes a nivell nacional. Es pretén que els governs puguin utilitzar la llista per millorar els serveis de proves de diagnòstic in vitro als seus països, la qual cosa es traduirà en un major accés a les proves diagnòstiques i millors resultats per als pacients.

Altres noves proves afegides

Altres noves proves afegides a la llista inclouen les dedicades a les afeccions endocrines, la salut reproductiva, de la mare i del nadó i la salut cardiovascular.

  • Pel que fa a les afeccions endocrines, s’han inclòs dues proves de laboratori noves: la de l’hormona paratiroidea, que ajuda a avaluar les causes de les malalties relacionades amb l’homeòstasi del calci i a observar els efectes del tractament, i la 17-hidroxiprogesterona, la finalitat de la qual és diagnosticar i observar la hiperplàsia suprarrenal congènita fora del període neonatal.
  • S’inclouen dues proves per a la salut reproductiva, de la mare i del nadó: la prova d’elució àcida Kleihauer-Betke com a producte general de diagnòstic in vitro per al seu ús en laboratoris clínics, que ajuda a diagnosticar i tractar la hemorràgia maternofetal, y una prova realitzada en els establiments de salut per determinar els grups sanguinis y el factor Rh en el context de l’atenció de la salut de la mare y la malaltia hemolítica del fet i el nadó.

En salut cardiovascular, incloure les troponines I y T d’alta sensibilitat ajuda a obtenir un diagnòstic d’infart agut de miocardi en els establiments de salut y els laboratoris clínics.

Per obtenir informació detallada sobre la Llista Model de Proves Diagnòstiques In Vitro Essencials de l’OMS de 2023 i les seves decisions, consulteu l’enllaç.

0 Comments

Submit a Comment