La patronal ha enviat mesures als Ministeris i Departaments per millorar la resposta del sistema sanitari davant l’allau de gestió de baixes laborals que col·lapsa els centres de salut
Davant de l’increment de les dades d’afectació a la salut de les persones en les últimes setmanes a causa de la grip, PIMEC va proposar ahir, 9 de gener, la col·laboració de les farmàcies i les mútues en la gestió de les baixes i altes laborals per contribuir a resoldre els dèficits del sistema sanitari.
En relació amb la proposta del Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut sobre les autobaixes, la patronal considera que no és una solució òptima i ha alertat que les mesures per resoldre la problemàtica no poden anar en contra del principi del filtre professional que vetlla per la garantia del procés i la finalitat de la baixa laboral.
Per això, PIMEC proposa utilitzar el sistema de salut mitjançant la xarxa d’oficines de farmàcia, que ja van demostrar la seva eficàcia durant la pandèmia a l’hora de donar suport a l’assistència primària. La realització del test i d’un protocol de derivació al CAP es practicarien a l‘Oficina de Farmàcia, qui emetria un informe i/o notificació electrònica del resultat per part del professional habilitat en el sistema del resultat positiu en Covid, Grip A o Grip B, semblant al TARCAT ja utilitzat durant la pandèmia. D’aquesta manera, el positiu i superar el protocol de derivació, comportaria la tramitació administrativa automàtica de la baixa laboral, la notificació a l’atenció primària i a salut pública.
PIMEC també ha recordat que la Seguretat Social disposa d’infraestructures infrautilitzades per a la gestió d’aquest tipus de situacions, com és el cas de les mútues col·laboradores, que haurien de poder emetre les altes i les baixes de les contingències que ja tenen cobertes.
Conpymes es posa a disposició del Ministeri de Sanitat
Mitjançant una carta enviada a la ministra Mònica García, el president de CONPYMES, José María Torres, va proposar ahir, 9 de gener, que s’utilitzi la xarxa d’oficines de farmàcia i les Mútues Col·laboradores de la Seguretat Social per a la gestió administrativa de les baixes per incapacitat temporal.
El president de CONPYMES ha transmès a la ministra de Sanitat que “som partidaris, d’una banda, d’utilitzar el sistema de salut, mitjançant la xarxa d’oficines de farmàcia del nostre país, un suport que es podria vincular mitjançant la sol·licitud de prescripció prèvia telemàtica o telefònica de la prova”.
“La realització d’aquest test i el d’un protocol de derivació als Centres d’Atenció Primària es practicarien a l’Oficina de Farmàcia, que emetria un informe i/o notificació electrònica del resultat per part del professional habilitat en el sistema, semblant al TARCAT utilitzat durant la pandèmia a Catalunya, i en cas de ser positiu en COVID, Grip A o Grip B i superar el protocol de derivació a Atenció Primària, comporti la tramitació administrativa automàtica de la baixa laboral, la notificació a l’atenció primària i a salut pública”, ha especificat.
D’altra banda, José María Torres ha recordat que “el sistema de seguretat social ja disposa d’infraestructures que considerem infrautilitzades per a la gestió de situacions crítiques, i en aquest cas ens referim a les Mútues Col·laboradores de la Seguretat Social, les quals podrien en determinats casos complementar el sistema sanitari”. “Haurien de poder realitzar les altes i baixes per incapacitat temporal de les persones treballadores assegurades a les empreses que tinguin la incapacitat temporal derivada de contingències comunes cobertes amb elles”, ha manifestat.
Font d’informació: PIMEC / Conpymes / FEFAC
0 Comments