Inici 9 Actualitat 9 PIMEC urgeix canviar el sistema de fixació de preus de l’energia

PIMEC urgeix canviar el sistema de fixació de preus de l’energia

10 març, 2022 | Actualitat, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Fiscal, Laboral

PIMEC alerta del risc de tancament d’empreses i la pèrdua de més de 320.000 llocs de treball

PIMEC ha reclamat canviar el sistema de fixació de preus de l’energia de manera urgent. Ho ha fet davant del risc de tancament d’empreses i la pèrdua de més de 320.000 llocs de treball. Aquesta setmana la Comissió Europea ha anunciat mesures per fer front als problemes de subministrament energètic de la UE arran de la guerra a Ucraïna. Per aquest motiu, PIMEC ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Aquesta inclou les mesures que cal prendre de manera immediata per frenar aquesta escalada de preus insostenible.

El president de PIMEC ha demanat “una configuració de preus justa, que no permeti rendes excessives, amb l’objectiu d’evitar un desequilibri dins del teixit empresarial”. En aquest sentit, ha apuntat que “la configuració actual suposa un cost de 1.700 euros per càpita a l’any i un ingrés excessiu pel sistema elèctric de 70.970 milions”. Per això, proposen mesures excepcionals i passar a preus ponderats o fixos.

Cañete ha insistit en què “cal treure el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat, atès que en les circumstàncies actuals el seu preu és responsable de més del 50% de l’augment dels preus de l’electricitat”.

Mesures fiscals a Catalunya i Espanya

D’altra banda, el president de PIMEC ha demanat als Governs de Catalunya i Espanya que “prenguin mesures fiscals per tal de capturar alguns dels rendiments que obtenen certs generadors d’electricitat, tal com proposa Europa, per revertir en la millora de preu de l’energia, i una inversió en renovables i subvencions realistes i flexibles”.

El president de la Comissió d’Energia de PIMEC, Joan Vila, ha alertat que ens trobem davant una situació greu i excepcional. “A Espanya tenim un sistema on els preus de les pimes són alts si els comparem amb altres països per la forma en què es generen, que és especulativa”, ha dit. D’altra banda, com constata l’enquesta de l’entitat, ha destacat que el sector industrial és un dels més afectats.  

Reforma del Mercat interior de l’Elecricitat

La delegada permanent de PIMEC a Brussel·les, Rosa Solanes, ha assenyalat que les mesures previstes al document aprovat  per la Comissió Europea no ha estat prou ambiciosa pel que fa a la formació de preus al mercat majorista d’electricitat.

PIMEC ha demanat ja a les institucions europees la immediata reforma del Reglament 2019/943 del 5 de juny del 2019, relatiu al Mercat Interior de l’Electricitat. H ha fet a través d’una notificació a la Comissària d’Energia i la Comissió d’Energia i Indústria (ITRE) del Parlament Europeu.

La patronal europea de pimes, SME UNITED, també ha manifestat el seu suport a la iniciativa. “Creiem que s’ha de fer un bon ús dels ajuts d’estat europeus i que potser cal posar en marxa un nou marc d’ajuts”, ha dit abans d’avisar que haurem d’estar pendents de la llei de març sobre l’emmagatzematge del gas per part de cada país membre.

Finalment, ha assenyalat que la Comissió Europea ha previst només que els estats membres puguin aplicar topalls als preus de manera extraordinària i temporal. Creuen que, en realitat, es tracta d’un problema més profund que ve de llarg i que ara cal abordar per fi.

Resultats de l’enquesta

Segons l’enquesta elaborada per PIMEC, el 62% de les empreses es poden veure afectades per aquesta situació, un 16% de les quals tindrien dificultats per seguir amb la seva activitat per l’escalada de preus. Aquestes xifren indiquen que poden estar en risc uns 320.000 llocs de treball. Més de la meitat de les empreses han vist augmentat el preu en més d’un 50%, algunes han vist fins i tot augments del 200%. La situació és greu i insuportable per les pimes, segons PIMEC

Font d’informació: PIMEC

0 Comments

Submit a Comment