El secretari general de PIMEC, president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat i vicepresident de la Plataforma Pimes compareix en el Congrés en el marc de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica i situa la pime com a factor clau i estratègic per a la reactivació

Antoni Cañete ha estat un dels 20 representants de la societat civil triats per formar part del grup de treball Reactivació Econòmica d’aquesta Comissió, que té com a objectiu proposar mesures d’impuls en l’escenari post covid-19 en els diferents àmbits productius.

Durant la seva intervenció, Antoni Cañete ha lamentat les dures conseqüències de la crisi del covid-19 per al teixit de pimes i autònoms, “un 20% dels quals no tornarà a aixecar la persiana”, segons dades de PIMEC. En aquest sentit, ha destacat la pime com a factor clau i estratègic per a la reconstrucció del país i ha demanat que “cuidin i salvin als que paguen impostos. Sense ells serà impossible finançar la sanitat, l’educació i les polítiques socials”. Cañete ha fet una proposta per aconseguir un creixement sòlid, just i sostenible basat en tres eixos fonamentals: innovació i coneixement, productivitat i competitivitat i, finalment, veu i representació real.

Basant-se en el primer eix, Antoni Cañete ha proposat un Pacte d’Estat per a la FP, tenint en compte que “la Formació Professional és possiblement l’element de competitivitat més important d’un país”. Cañete ha recordat que la nostra FP es basa en l’oferta dels nostres centres educatius, però “l’adequat seria basar-se en la demanda del nostre sistema productiu” i per tant demanem que es reconegui el paper formatiu de l’empresa.

Un altre aspecte clau és la morositat. “Durant aquesta crisi hem obligat les empreses a endeutar-se a través de crèdits ICO, quan la solució podria haver estat eliminar la morositat”, ha lamentat Cañete. En aquest sentit, ha proposat diverses mesures que suposarien una injecció de més de 150.000 milions d’euros de liquiditat al sistema, sense riscos i sense comprometre el balanç de les empreses ni del país:

  • que les administracions paguin les seves factures pendents (14.000 milions d’euros)
  • que les empreses cotitzades, sense problemes de liquiditat ni de finançament, abonin 122.000 milions pendents de pagament als seus proveïdors
  • que els ajuntaments alliberis els 12.000 milions de romanents que tenen en comptes corrents per a salvar autònoms i pimes
  • que es canviï el criteri liquidació de l’IVA i solo s’ingressi l’IVA cobrat
  • que es retorni de manera immediata l’IVA a compensar retingut per Hisenda
  • que els grans contractistes paguin als seus proveïdors.

En aquesta línia, el president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat ha remarcat que “posar fi a la morositat és un element essencial de viabilitat i competitivitat d’un país” i per tant ha demanat una vegada més que “aprovin la ja presentada proposició de llei de multes per als morosos. Urgeix un règim sancionador”.

Antoni Cañete també ha manifestat que “en el model cap al qual ha de transitar una Espanya reconstruïda, les pimes han de situar-se en el pont de comandament, amb la veu i la representació que els correspon. Ara no la tenen”. Finalment, ha requerit “generar una nova base econòmica, més inclusiva, emparada per un Pacte d’Estat entre les diferents forces polítiques i socials”.

Proposta d’esmenes als diferents Reals Decret llei que s’han aprovat durant l’estat d’alarma
Antoni Cañete ha lliurat als diferents grups parlamentaris un document que recull les propostes d’esmenes de PIMEC als diferents Reals Decret llei que s’han aprovat durant l’estat d’alarma, tenint en compte que tots es troben en tràmit en el Congrés dels Diputats.

Les propostes de la patronal inclouen aspectes com la millora de les prestacions per a empresaris autònoms, modificació de permís retribuït recuperable, restitució dels fons de formació professional, incentius fiscals per a les inversions empresarials de prevenció del covid-19, flexibilització dels ERTE per força major, desgravació fiscal de les reduccions i condonacions de lloguers a pimes per a afavorir la seva aplicació i rebaixa de l’IVA dels sectors més afectats pel confinament.