La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari del Departament, Marc Ramentol, no van esmentar ahir en la roda premsa realitzada per Salut, la participació de les farmàcies en els cribratges poblacionals de proximitat, tot i els bons resultats i la tasca logística i de planificació feta a la prova pilot de cribratge de la Covid-19 amb PCR d’automostra a les farmàcies de Les Corts de Barcelona.

La nova estratègia consistirà a fer cribratges a la població per rastrejar casos i contactes a través dels Centres dAtenció Primària (CAP). Aquesta acció arrenca la pròxima setmana a localitats de tres territoris del país on la incidència és més elevada: Lleida, Girona i Catalunya Central.

Des de l’empresarial defensem l’aportació de la farmàcia com a recurs per a la salut pública. Loficina de farmàcia ha de continuar desenvolupant un paper actiu en programes de cribratge.

En aquest cas, i sobre el principi de posar al pacient al centre, creiem que la farmàcia,  per la seva accessibilitat, apropa els test a la població sense que aquests s’hagin de desplaçar al CAP. Recordem que, en molts casos, la farmàcia és l’únic agent sanitari permanent en els nuclis rurals i aïllats. I, en d’altres, la dispersió de les farmàcies evita les aglomeracions i malbaratament del temps de les persones i les empreses, en moments en què tots els sectors econòmics demanen eficiència. “Apropar és facilitar i, en aquest cas, facilitar és guanyar en salut”, recorda Antoni Torres, president de FEFAC.  I afegeix: “Estimem que per sobre de l’eficàcia (ser capaç de fer-ho) ha de primar l’eficiència (ser capaç de fer-ho amb la menor inversió de recursos del pacient i del sistema)”.

La realització de cribratges de la Covid-19 a les farmàcies permet descarregar lAtenció Primària, com s’ha demostrat per exemple en el cribratge del càncer de còlon, en uns moments d’important pressió assistencial a l’Atenció Primària amb l’atenció a la Covid-19, vacunació i recuperació de l’atenció als malalts crònics.

Ramentol va assegurar que les farmàcies són un agent comunitari important, 3.300 oficines de farmàcia a tot Catalunya”, i va apuntar que seria “de valor per a la ciutadania” que les farmàcies puguin vendre test dantígens, com Salut ja ha demanat en diverses ocasions al Govern espanyol.

La realització i venda de test d’antígens ràpids a les farmàcies, tal com ja es fa en països del nostre entorn, és una reivindicació reiterada de la patronal, per aquest motiu, FEFAC ha aplaudit la petició del Departament de Salut per reclamar a Sanitat que les farmàcies puguin fer test d’antígens.

Els cribratges permetran realitzar estudis epidemiològics, que permeten prendre decisions sobre les restriccions i actuals mesures de contenció del virus, però no aprofiten la responsabilitat que la nostra societat demostra un cop i un altre, ni l’accessibilitat de les farmàcies per fer cribratges de proximitat, amb l’objectiu de facilitar la vida social i laboral que tant afecten la societat, tant en làmbit econòmic, físic o mental. Tant els estudis com els cribratges són adients i aporten valor a la societat i en ambdós la farmàcia és útil i aporta eficiència.

En conclusió, ens costa d’entendre la decisió de no implicar les farmàcies en els cribratges poblacionals. Creiem que un sistema que, des de la seva concepció s’ha basat en la concertació i la col·laboració de tots els seus agents, hauria de poder aprofitar aquesta oportunitat de sumar tots els recursos al seu abast i enfortir així la seva capacitat per lluitar contra la pandèmia.