Vuit de cada 10 persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys

El Departament de Salut, en col·laboració amb Thee Ricky Rubio Foundation, ha presentat una campanya contra el tabac destinada als joves. La protagonitza el jugador de l’NBA, Ricky Rubio.

Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys. Per aquest motiu, Salut vol posar especial èmfasi en el col·lectiu de nois i noies d’entre 14 i 20 anys. Així, l’objectiu és evitar que comencin a fumar o fer que ho deixin al més aviat possible.  

La campanya té com a lema “Aguanta” i Ricky Rubio protagonitza quatre proves com, per exemple, anar en un tricicle mini o encistellar en una cistella mòbil, per difondre el missatge següent: “Si Ricky aguanta en un tricicle tu pots aguantar sense fumar”.

Els quatre reptes del jugador de l’NBA es poden veure al web aguanta.cat, on també hi ha consells per deixar de fumar. La campanya se centrarà en les xarxes socials, que són els canals més utilitzats pels joves. També s’enviaran pòsters a tots els instituts del país i als centres sanitaris. 

Efectes negatius pels joves

A Catalunya, els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada. Altres dades destacades són, per exemple, que els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i que el 67% dels joves d’entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini. Per exemple, efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna.

A llarg termini, però, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen. També que fumar a un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó.

S’estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença a fumar als 25 anys. A més, entre els joves que continuen fumant, un terç morirà prematurament a causa del tabac. 

Font d’informació: Departament de Salut.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank