Actualment, entre un 80 i un 90 % dels nous contagis per COVID-19 ja serien per la variant BA.5

La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, i la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, van presentar ahir, en una roda de premsa al Departament de Salut, la situació epidemiològica a Catalunya.

Carmen Cabezas va destacar que la taxa de COVID-19 és de 404 per cada 100.000 habitants, i va demanar prudència, sobretot a les persones majors de 60 anys i a les que es troben en una situació vulnerable.

El percentatge de reinfeccions en persones joves se situa quasi en un 25%, mentre que en els majors de 50 és d’aproximadament el 10%.

Cabezas ha celebrat que les xifres dels pacients ingressats a l’UCI per COVID-19 estigui en “mínims històrics”.

La vairant BA.5 guanya terreny

La professora Clara Prats va mostrar els estudis que han estat duent a terme els últims mesos, d’anàlisi de les variants. Així, la variant BA.5 està guanyant terreny a la resta de variants en aquest context d’increment de les infeccions.

Les prediccions ens situen en un escenari on s’arribarà al pic de contagis entre la segona i la tercera del juliol. Falta de concretar-ho durant la setmana que ve, amb les dades ja seqüenciades un cop passat el pont de Sant Joan. La professora ha explicat que s’ha de veure si realment les prediccions es compleixen, ja que el model és canviant degut al comportament humà.

La situació epidemiològica actual: increment de les infeccions

Les últimes dades de la setmana epidemiològica 25, del 20 al 16 de juny del 2022, mostren que es manté la tendència en ascens de les IRA, tot i que de manera menys marcada, a causa de l’augment de la COVID-19, que ja representa el 60% de les infeccions circulants.

L’estimació de la taxa setmanal global per aquesta malaltia se situa en 404 casos per cada 100.000 habitants (IC95% 366-422). La proporció de les variants BA.4 i BA.5 continua augmentant i ja representa entorn del 60% del total de les mostres seqüenciades.

La taxa d’ingressats en llits convencionals per aquesta malaltia també continua en ascens, arribant fins als 1.762, tot i que la COVID-19 no és la causa de l’ingrés en la majoria de casos. La taxa d’ingressos per COVID-19 en crítics mostra una lleugera tendència a l’ascens, actualment se situa en els 46, i la mortalitat continua en descens.

El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya

El Departament de Salut va activar la setmana passada el nou web del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), que té per objectiu el de monitorar els virus respiratoris, recollir els canvis de tendència i millorar la caracterització microbiològica dels virus circulants.

Amb l’URL sivic.salut.gencat.cat, el nou portal, amb accés a dades obertes, oferirà informació de la vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris. S’actualitzarà de manera setmanal els dimarts durant tot l’any i inclourà, també, informes setmanals.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank