L’any 2016, 14.093 persones van iniciar tractament ambulatori per abús o dependència de les drogues, segons el Sistema d’Informació sobre Drogodependències (SIDC), i 5.456 van ser ateses a centres específics per disminuir els danys associats al consum de drogues, segons informa el Departament de Salut en un comunicat.

La droga principal va ser l'alcohol (45,26% dels casos), la cocaïna (20,31%), els derivats del cànnabis (13,21%), l’heroïna (11,08%), el tabac (4,28%) i altres drogues en el 5,88%.

El 40,74% de les persones que van iniciar tractament per la dependència de l’heroïna s'administraven aquesta droga principalment per via parenteral, que augmenta el risc de transmissió de diverses malalties, com les hepatitis víriques o la infecció pel virus de la sida.

Atenció als serveis de reducció de danys

Les persones que encara no volen, o no poden, iniciar un tractament per la seva addicció són ateses en serveis de reducció de danys, formats per diferents centres d’atenció sociosanitària amb o sense sala de consum, unitat mòbils i equips de carrer.

A més, tal com destaca Salut en el comunicat, el Programa de distribució de xeringues, que funciona des de 1987, és un programa important per disminuir les infeccions entre el col·lectiu de consumidors de drogues. Aquest programa va distribuir més de 700.000 xeringues durant l’any 2016. Entre altres serveis, hi ha més de 400 farmàcies que participen en el programa, així com 200 farmàcies que fan dispensació de metadona en pacients en tractament.

Pel que fa l’increment de consum de fàrmacs opioides que hi ha a Estats Units no es detecta a Catalunya. En aquest sentit, les dades de prescripció dels darrers 3 anys facilitades pel Catsalut mostren una dispensació estabilitzada.

Informació i conscienciació a Canal Drogues

En la web temàtica del Canal Drogues (http://drogues.gencat.cat) hi ha disponible un recull de materials d’informació i conscienciació adreçats a la població general, i es proporciona informació relativa als centres i programes de tractament que existeixen a Catalunya. 

 

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank