1. Inici
  2.  | 
  3. COVID-19
  4.  | Salut manté les mesures per fer front a la grip i la COVID tot i el descens dels contagis

Salut manté les mesures per fer front a la grip i la COVID tot i el descens dels contagis

25 gen., 2024 | COVID-19, Actualitat, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

La pressió assistencial als serveis d’urgències hospitalaris s’estabilitza i als d’atenció primària tendeix a la baixa, malgrat que segueixen en valors elevats

L’informe epidemiològic actual destaca que l’ona de grip ha superat el pic epidèmic i presenta actualment un nivell de transmissió moderat, amb una incidència estimada de 284 casos per cada 100,000 habitants. Malgrat això, s’observa un augment en la incidència de la grip en la població pediàtrica, la qual cosa podria indicar l’inici d’un segon pic d’aquesta infecció respiratòria, similar a l’any anterior.

Quant a la COVID-19, la seva incidència continua disminuint, igual que els ingressos hospitalaris. A més, es destaca que la incidència del virus respiratori sincitial (VRS) és significativament menor que l’any passat, el que suggereix que l’actual ona epidèmica està arribant a la seva fi.

Per a prevenir complicacions en cas de contagis, es fa una crida a la vacunació contra la grip i la COVID-19 com la millor mesura de prevenció, especialment per a aquells que no tenen al dia les seves vacunes. S’emfatitza que les vacunes estan disponibles en tota Catalunya i per a tota la població, i es pot sol·licitar cita a través de LaMevaSalut, citasalut.cat o al CAP.

Menys infeccions respiratòries agudes

Pel que fa a les infeccions respiratòries agudes (IRA), es registra un descens en la seva incidència, amb una taxa de 730 afectats per cada 100,000 habitants durant la tercera setmana de l’any. La distribució de virus mostra que la grip és la més freqüent, seguida pel rinovirus, el SARS-CoV-2 i el VRS.

La incidència estimada del SARS-CoV-2 es manté a la baixa, igual que els ingressos hospitalaris. S’informa que la nova variant de la COVID-19, la JN.1, continua sent predominantment detectada en un 96% de les mostres. La cobertura vacunal contra la COVID-19 en persones vulnerables és del 60% per a majors de 80 anys i del 47% per a aquells entre 70 i 79 anys. La cobertura contra la grip en aquests grups d’edat és superior. La incidència del VRS continua disminuint, amb una estimació de 43 casos per cada 100,000 habitants. Encara que s’observa un augment inusual en les pneumònies diagnosticades en atenció primària, també es registra una clara tendència descendent.

Menys pressió assistencial

Quant a la pressió assistencial, es van atendre un total de 65,556 urgències hospitalàries durant la tercera setmana de gener, amb un 11.2% d’ingressos. Encara que el nombre d’urgències ha augmentat en comparació amb la setmana anterior, la pressió assistencial es manté elevada però estable.

En els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), es van atendre 27,765 urgències, amb una disminució del 2% en comparació amb la setmana anterior. L’activitat en aquests centres continua sent elevada però amb una tendència a la baixa.

Quant a l’atenció primària i comunitària (APiC), es van realitzar un total de 1,156,728 visites durant l’horari d’activitat ordinària, la qual cosa representa un augment del 4.07% en comparació amb la setmana anterior i un augment del 3.04% en comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior.

Salut recorda a la ciutadania una sèrie de mesures per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries:

  • Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després.
  • Ventilar els espais tancats.
  • Usar mascareta si es tenen símptomes i seguir les recomanacions d’ús de mascaretes vigents, especialment si es preveu tenir contacte amb persones vulnerables i per accedir als centres sanitaris.
  • Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.
  • Tothom pot demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no s’està vacunat.

Font: Generalitat de Catalunya

0 Comments

Submit a Comment