El Ministeri de Sanitat va traslladar el passat divendres, 22 de març, a tècnics de les administracions sanitàries, professionals sanitaris, pacients, distribuïdors i indústria un primer esborrany del Pla de Garanties de proveïment de medicaments perquè facin aportacions de millora. L’acte va estar presidit per María Jesús Lamas, directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

El document inicial recull les mesures que ja s’adopten de forma habitual davant problemes de subministrament amb la finalitat d’incorporar millores que permetin donar una resposta més eficient.

El text planteja tres objectius generals per a millorar la prevenció, gestió
i informació sobre els problemes de subministrament. Existeix, a més, un quart objectiu transversal que és la coordinació amb altres països de la UE així com la participació i involucració de les parts interessades (pacients,
professionals sanitaris, administracions sanitàries, distribuïdors i indústria)
i l’avaluació contínua del Pla.

Prevenció dels problemes de subministrament

Entre les mesures relacionades amb la prevenció els problemes de subministrament, figuren un pla de control dels medicaments comercialitzats; l’adopció de mesures reguladores; l’adopció de mesures especials per als medicaments essencials; i la revisió de la política sancionadora en funció de l’impacte clínic i de la gravetat del problema de subministrament originat.

El document estableix, a més, mesures per a minimitzar l’impacte del
Brexit, d’acord amb la Comissió Europea i segons l’acord final que s’aconsegueixi.

Gestió dels problemes de subministrament

Respecte a gestionar de forma eficient els problemes de subministrament es
plantegen tres grups de mesures: identificació precoç, millora d’eines per a la gestió i millora de les actuacions per a obtenir les alternatives terapèutiques.

Informar dels problemes de subministrament

El tercer objectiu general plantejat en el document, informar dels problemes de subministrament, té com a finalitat satisfer les expectatives de pacients i professionals sanitaris proporcionant-los informació de màxima utilitat de la forma més àgil.

Per a això l’esborrany del Pla proposa, entre altres mesures, proporcionar un servei de comunicació activa, permanentment actualitzada i accessible
sobre els problemes de subministrament en la pàgina web de la AEMPS; i integrar la informació sobre els problemes de falta de subministrament amb els sistemes d’informació dels professionals sanitaris perquè estigui disponible en les seves aplicacions, tant per a la dispensació com per a la prescripció.

Les dificultats de subministrament de medicaments són un problema global que afecta a tots els països del nostre entorn. Les causes són molt diverses encara que en la majoria dels casos es deu a problemes de capacitat i fabricació dels laboratoris, i trencament d’estoc per increments no previstos en les vendes.

488 presentacions amb problemes de subministrament a Espanya

Espanya és pionera en la gestió i prevenció d’aquest tipus de situacions. Actualment, de les 31.495 presentacions de medicaments autoritzades a Espanya, 488 registren problemes de subministrament. És a dir, els problemes de subministrament afecten entorn 1,5% de les presentacions, els diferents formats d’envasos amb el mateix principi actiu i dosi.

En eliminar els medicaments presentats en diverses dosis i els sartans
retirats del mercat, la xifra de medicaments afectats es redueix a 274.
No existeix risc que una malaltia que requereixi tractament
terapèutic quedi sense tractar, segons Sanitat.

Problemes de subministrament a Europa

Els problemes de subministrament afecten altres països del nostre entorn com França on s’ha registrat un increment d’un 30% de problemes en
medicaments crítics i Regne Unit on els problemes han augmentat un
150% en tots els medicaments en els últims cinc anys.

Mesures a Espanya davant el desproveïment

Espanya compta ja amb una bateria de mesures davant problemes de desproveïment com són la distribució controlada de les unitats
disponibles, la sol·licitud a altres laboratoris amb el mateix medicament perquè augmenti la seva producció, la paralització de possibles exportacions de medicaments en risc de problemes de subministrament o la importació excepcional de medicaments estrangers.

A més, Espanya disposa d’un sistema d’informació de problemes de
subministrament
a través de la pàgina web de la AEMPS. Aquesta informació es rep dels laboratoris, en la major part dels casos, de professionals i de comunitats autònomes.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank