13.500 persones han fet 24.962 donacions de plasma durant l’últim any, la xifra més alta des de que es fan donacions d’aquest tipus. Malgrat això, cal arribar a 60.000 donacions anuals per ser autosuficients. Amb aquestes donacions, tindríem prou plasma a Catalunya per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per alguns malalts.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista. També estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma. Una gran part a partir de la donació altruista de plasma a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països, com Estats Units.

Per evitar la dependència d’altres països, el Banc de Sang ha impulsat un programa de donació per assolir 60.000 donacions de plasma anuals.

Des que va començar el programa, l’any 2017, les donacions han passat de 13.800 a 27.000 amb què es preveu acabar aquest 2021.

Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines.

Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

Marató

El 8 d’octubre s’organitza la primera Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona. Els ciutadans podran donar al Saló de les Cròniques, on es preveu sumar 70 donacions. A més, també es pot donar plasma a qualsevol dels hospitals de Catalunya on també es pot donar sang i s’organitzen campanyes mòbils a diferents llocs de Catalunya.

Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats.

L’Associació Catalana de Dèficits d’Immunitaris Primaris, ACADIP, col·labora amb el Banc de Sang per promoure la donació de plasma a Catalunya. Al seu web www.acadip.org s’hi recull informació i testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties.

L’objectiu de tota la Setmana és arribar a les 1.000 donacions, el doble que una setmana normal.

La Setmana clourà amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, en què es farà el recompte final de donacions.

La donació de plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.

Per poder donar plasma, cal connectar-nos a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i ens retorna al nostre cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank