Descarrega’t les preguntes freqüents

El Ministeri de Sanitat suspèn a partir d’avui, 16 de març, i durant les pròximes dues setmanes, la vacunació amb la vacuna d’AstraZeneca enfront la Covid-19. Al Canal Salut de la Generalitat trobareu un document de preguntes i respostes.

Fins avui, eren tres les vacunes que s’estan administrant dins de l’estratègia de vacunació de Catalunya; la de Pfizer/BioNTech, la de Moderna/Lonza i, des del 9 de febrer de 2021, la d’Oxford/AstraZeneca.

Amb les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza, ja tenen la pauta de vacunació gairebé completa –dues dosis– els següents col·lectius: residències de persones grans i amb discapacitat; i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones grans i amb discapacitat.

Es continuen administrant les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza als següents col·lectius: diferents grups sanitaris i sociosanitaris; i dontòlegs i higienistes.

Paral·lelament, des del 9 de febrer s’havia començat a administrar la vacuna d’Oxford/AstraZeneca als ciutadans menors de 56 anys, que no hagin passat la COVID-19 en els darrers sis mesos, que no siguin un cas positiu o contacte estret en el moment de la vacunació, que no pateixin immunodepressió, una malaltia no controlada o una malaltia hepàtica, renal metabòlica/endocrina o neurològica greu i que pertanyin a un dels següents col·lectius professionals.

Casos de trombosis venoses

S’estima que més de 17 milions de persones han rebut la vacuna de AstraZeneca al Regne Unit i la Unió Europea i el nombre de casos notificats és molt baix en proporció al nombre de persones vacunades. A la UE s’han administrat aproximadament sis milions de dosis d’aquesta vacuna i l’AEMPS ha tingut coneixement d’almenys 11 casos de trombosis de sins venosos cerebrals notificats a la UE, dos d’ells notificats el 15 de març.

Atès que no ha estat possible trobar un nexe d’unió amb un determinat lot de la vacuna, i mentre s’investiga si aquests esdeveniments dels quals l’AEMPS i la resta d’agències europees han tingut notícia aquest cap de setmana, estan relacionats o no amb la vacuna, el Ministeri de Sanitat considera prudent suspendre a partir d’avui, 16 de març, i durant les dues pròximes setmanes la vacunació amb la vacuna enfront de la COVID-19 de AstraZeneca.