Inici 9 Empresarials 9 FEFAC 9 L’aemps inicia el procediment d’interrupció del servei de Luda

L’aemps inicia el procediment d’interrupció del servei de Luda

27 juny, 2019 | FEFAC, Política sanitària

El Departament de Salut de Catalunya ja va emetre un comunicat informant que qualsevol farmàcia adherida pot estar incomplint la normativa.

La FEFAC ha tingut accés a la notificació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), amb data 15 d’abril de 2019, a l’empresa Luda, de l’acord d’iniciació del procediment d’interrupció o retirada del servei de Luda consistent en la intermediació en la venda de medicaments per procediments telemàtics.

L’Aemps explica que ha tingut coneixement, a través del vídeo-demostració disponible al web de Luda, que l’empresa ofereix un servei que permet al consumidor o usuari “trobar el que busca des del mòbil”.

“En el caso de que el producto recibido sea un medicamento, la actividad realizada se trataría de una venta por procedimientos telemáticos de medicamentos en la medida en que la oferta y la aceptación de la venta se realiza por procedimientos telemáticos”, diu l’Aemps.

El vídeo-demostració informa que “mitjançant Ludafarma tota web autoritzada per l’Aemps pot indicar la dispensació a la farmàcia més pròxima al pacient”. Concretament, el referit vídeo informa que la farmàcia de “destinació” “ven productes que ha encarregat a les farmàcies online acreditades per l’Aemps; atén als pacients de la zona que compren per internet; no necessita pàgines web ni té despeses extra” i la farmàcia online “aconsegueix entregar en menys d’una hora en qualsevol part d’Espanya; sense despeses associades a comanda mínima”.

“Sin embargo, la venda de medicamentos únicamente puede realizarse directamente desde la oficina de farmacia responsable de la dispensación, sin intervención de intermediarios”, concreta l’Aemps.

L’aemps explica que quan l’usuari accedeix a l’app de Ludafarma se l’informa del següent: “Debes tener al menos un método de pago para poder realizar encargos. Por favor, ve a métodos de pago y añádelo antes de continuar”.

“El consumidor a través de la aplicación Ludafarma podría realizar el encargo de medicamentos no sujetos a prescripción como el Frenadol, y medicamentos sujetos a prescripción como el Novorapid Flexpen 100 U/ml y proceder al pago de los mismos a la plataforma Ludafarma, recibiendo los medicamentos en su casa. El usuario, interaccionando en todo momento, de manera exclusiva, con Ludafarma, selecciona el medicamento y efectúa el pago, completando el proceso de compra. Esta actividad supone un incumplimiento de lo previsto en la normativa vigente relativa a la venta por procedimientos telemáticos de medicamentos, que establece que debe realizarse en exclusiva y de manera directa a través de páginas web de oficinas de farmacia abiertas al público”, diu la notificació de l’Aemps.

Finalment, segons les investigacions realitzades per l’Aemps, i a partir de la informació del vídeo-demostració de Ludafarma, descriu el procediment i conclou: “La oferta del medicamento, la aceptación del precio del medicamento, la adición a una cesta o carro de la compra, y la realización del pago se realizan entre el usuario y Luda, y se transmiten por medio de equipos electrónicos de tratamiento y almacenamiento de datos, conectados a una red de telecomunicaciones. Esto constituye una venta telemática de medicamentos, que no realiza de manera directa desde la web de la oficina de farmacia…”.

L’aemps fa referència a la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris (RDL 1/2015, de 24 de juliol), que prohibeix la venda online de productes sanitaris subjectes a prescripció. També al RD 870/2013, que regula la venda a distància al públic, a través de llocs web, de medicaments no subjectes a prescripció, que diu que només poden realitzar la venda a distància les farmàcies autoritzades i sense intermediaris.

Finalment, acorda “iniciar el procediment administratiu pel qual es requereix la interrupció i/o retirada del servei de la societat de la informació il·legal que consisteix en la intermediació en la venda de medicaments per procediments telemàtics a través del lloc web ludafarma.com”.

Comunicat del Departament de Salut

El Departament de Salut va emetre un comunicat a finals de febrer en el qual informava que qualsevol farmàcia que s’adhereixi a la plataforma Luda podria estar incomplint la normativa sobre venda a distància de medicaments. Així, el comunicat dona resposta a les consultes rebudes per part de diferents agents del sector, entre ells la Fefac, preguntant-se si l’activitat de Luda es legal.

0 Comments

Submit a Comment