Carta del president de FEFAC, Antoni Torres, als titulars d’oficina de farmàcia
22 d’abril de 2020
Avui vull recordar tot el que portem viscut des de la declaració de pandèmia el passat mes, fins avui inclòs, en què s’ha fixat el preu de les mascaretes quirúrgiques, i el que encara no sabem que ens espera, tant en el personal i familiar, com en l’àmbit de la farmàcia amb les persones que col·laboren amb nosaltres i amb els nostres clients. Hem perdut estimats, amics, companys, coneguts o potser, per sort, ningú, però tots veiem i patim pel que està passant. Patiments que ens generen angoixa, pors i incertesa.
A més, aquest dilluns, 20 d’abril , i ara parlo en primera persona, però de ben segur que la majoria ho compartireu amb mi, ha estat probablement un dels dies més durs que he viscut com a farmacèutic en 32 anys de professió, perquè no he pogut complir amb la meva missió fonamental, dispensar la medicació als pacients que han acudit a la meva farmàcia. I això mateix ho hem viscut tots arreu de Catalunya. “Mal de molts, consol de necis” no és ni consol, ni excusa, ni em tranquil·litza.
El pla d’entregar mascaretes des de les farmàcies té en si mateix un gran valor en la lluita contra la pandèmia, donat que en sumar la seva capacitat professional de consell sanitari amb la seva capil·laritat territorial i credibilitat permet difondre el coneixement i regles de comportament per millorar de forma molt ràpida els hàbits de prevenció de contagi i cura dels confinats. Així com garantir la disponibilitat a tota la població, en condicions equitatives i en cas necessari conèixer tant els grups familiars, com poblacionals i personals que l’han retirada i combinar-ho amb possibles brots d’infecció. Dades de gran valor òbviament, que l’oficina de farmàcia recull i informa, i avançant el cost de cada primera mascareta gratuïta que estem entregant sense demanar cap contrapartida.
Més enllà de la caiguda del sistema informàtic, i sense entrar en detalls tècnics de per què s’ha col·lapsat, m’agradaria expressar que les presses mai són bones conselleres i que la bona voluntat per part de tots, de voler doblegar la corba de contagis, va pressionar i reduir els terminis fins a l’extrem d’haver de fer els ajustos, sempre necessaris, dels sistemes informàtics “in vivo”. La bona voluntat, si porta a la sobrepressió i ens separa de la realitat, porta al col·lapse viscut.
A més, avui tenim la comunicació de què el preu de les mascaretes quirúrgiques es fixarà a 0,96 €. I a manca de què el BOE sigui publicat, una nova mesura aplicada amb bona voluntat, per controlar-ne el preu al públic, per prevenir que la farmàcia no sigui utilitzada per guanys especulatius d’agents aliens al sector i per garantir la qualitat del producte, pot generar de nou molts problemes d’abastiment, no existint oferta de producte coherent amb els preus permesos.
Si la regulació és d’aplicació immediata, sento que novament es tracta al farmacèutic amb una desconsideració que no mereix, donat que com a professionals sanitaris vocacionals que som ens guia la salut de les persones, i en un mercat desproveït de mascaretes i en què no era possible trobar-ne pels canals habituals i en què vàrem prioritzar l’entrega de les disponibles als professionals a peu de llit, cada farmacèutic ha tingut el mateix dilema ètic, comprar o no comprar a preu exageradament car, oferir un producte necessari, òbviament a preu car, o no permetre que els ciutadans paguessin preus clarament abusius, tot esperant que arribessin des de la nova distribució centralitzada, fet que tot just ha començat a succeir, però això si, sense comptar amb la farmàcia en la majoria de casos i perdent així una valuosa informació.
Aquells que varen optar per donar servei i comprar es troben ara que tenen estocs, i que o bé mantenen els preus i seran titllats de ves a saber què, o hauran de vendre per sota de preu de cost, afegint més pèrdues, o simplement no vendre’n fins a aconseguir mascaretes quirúrgiques a preus ajustats i poder vendre-les a 0,96 €, la qual cosa molt probablement generarà nous desabastiments per la dificultat de comprar-ne.
Demanem incrementar la sensibilitat i reconeixement iniciats envers el paper sanitari de la farmàcia, presència per ser escoltats per qui pertoqui en cada moment i que la nostra opinió sigui tinguda en compte com la de la resta de professionals, donat que com la de la resta, estem implicats fins al moll de l’os. Només sensibilitat i reconeixement, ni tan sols agraïment, malgrat que el valoro, i molt, quan el respecte i agraïment han existit.
Respecte per la bona i gran tasca feta per cada membre de l’equip de cada farmàcia, pel Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i els seus equips, per tota la distribució majorista, bona part dels laboratoris, institucions com Pimec i d’altres assessors i pels membres de la mateixa FEFAC. Tots hem fet pinya per treure pressió assistencial al Sistema de Salut, per facilitar el compliment del confinament als usuaris, per explicar la informació que ni el malalt ni el cuidador sabien o no recordaven i ajudar-los a reduir o eliminar pors i angoixes, I tot això només amb mitjans de protecció propis i moralment a sobre de les nostres esquenes i dels nostres equips, com d’altres, però també nostres.
No vull de cap manera acabar aquesta carta, que avui surt més del cor que de l’anàlisi amb regust de retret, perquè també considero que cal agrair moltes coses i fets.
Moltes gràcies als clients que han confiat en la nostra feina, i que en moments complicats també hi han posat el seu grau de comprensió, o ens han dit aquelles paraules que ens han arribat al cor i emocionat, junt amb els aplaudiments de les 20:00 hores que també sentim com propis.
Moltes gràcies als responsables que han respost sempre al telèfon o missatge, encara que a deshores, als amics i familiars que ens han cuidat, i consentit, després de jornades molt i molt intenses de feina i emocionalment, i als companys que potser no coneixíem però amb qui hem col·laborat de forma espectacular.
Molt ben dit Toni, crec que molts companys compartim el que has expressat clarament.
Menys d’utilitzar-nos , i més de respectar i valorar-nos com hem demostrat sobradament que mereixem.
Moltes gràcies per la teva valoració i suport
gràcies Antoni per ser un cop més la veu del pensament de la majoria dels farmacèutics.
Em sento totalment identificada amb la teva carta, malgrat que posar mà en el preu dels productes relacionats amb el coVid tb ho veig necessari intentant donar un plaç a fi que el minorista com nosaltres no hi perdi diners. Dic això pq veig molta gitaneria en el mercat(especialment els proveïdors xinesos) i proveïdors q la setmana passada venien a 50 euros + iva la capsa de 50 quirúrgiques, avui ja han baixat a 32.5 + iva.
Per no dir q fa 3 mesos valia 4,20+ iva
Indignant!!!
Opino el mateix, el més encertat hagués estat tenir un període de convivència com s’ha fet amb els medicaments en més d’una ocasió.
Respecte al tema especulatiu de certs “proveïdors”, afavorit per un mercat desproveït i una gran demanda, va esser per el que consideràvem que fixar el preu era una bona mesura de protecció tant per l’usuari com per les farmàcies, sempre respectant la convivència de preus temporal i limitada, aquesta era la nostre proposta, per assolir que el mercat no torni a quedar desproveït ni les pèrdua sobre els estocs existents a les farmàcies.
Moltes gràcies per compartir la teva opinió
Bona Carta, amic i president,
Un cop mes compartim criteris en temps difícils, no sols per la professió, sinó també per tota la societat. Lamento la situació creada el dia 20 i la dificultat afegida a la que ens va portar la caiguda del sistema. Estem responent molt be i som una peça mes del sistema sanitari. Gracies per la teva tasca al front de la Fefac. Gracies a tots els farmacèutics pel nostre increïble treball en condicions extremes.
Moltes gràcies, crec que es en els moments difícils quan cal donar un pas al front per posar en valor i reivindicar el que s’està fent i agrair a tothom el seu esforç, moltíssim en aquest cas, del primer al darrer del sector.
Accions com aquesta, que poden semblar petites o minies, son d’aquelles que generen respecte i credibilitat com a sector.
No defallim, ara ja amb tot el sistema funcionant a ple rendiment, al final podrem posar a sobre de la taula que varem ser capaços de repartir 14 milions o més de mascaretes i aportar equitat a la població en la distribució i registre de la mateixa.
Molts cops les cosses més petites es tornen les més grans
Salutacions i feliç Sant Jordi
Suscribo totalmente. Sobretodo en lo que respecta a incrementar la sensibilidad y reconocimiento del papel sanitario del farmacéutico. Creo que eso no se consigue mirándonos al ombligo y exaltando las manifestaciones de apoyo y empatía; muy necesaria ante la grave carestía de autoestima, pero son globos sonda que se desinflan cuando suben mas alla de los sueños y llegan a la altura de la realidad.
Ese reconocimiento no lo podemos conseguir solos, necesitamos una mayor implicación en la sanidad pública, y aumento de responsabilidades, para las cuales estamos sobradamente preparados, pero enormemente deshabituados.
En lo que no estoy de acuerdo es en creer que la entrega de 2 mascarillas por persona a la semana es un gran valor para la lucha contra la pandemia. Sobretodo cuando se empiece el desescalado. No nos engañemos; les estamos diciendo a nuestros pacientes que las mascarillas no se deben reutilizar y que su validez es de 6 a 10 horas seguidas y presumimos que dos a la semana es un gran valor para luchar contra la pandemia. Eso sera si ellos compran el resto para cubrir sus necesidades. Vamos, creo yo.
Alfonso, no puedo estar más de acuerdo contigo en tus apreciaciones.
Solo quiero hacer una puntualización respecto a la última.
En primer lugar, una máxima que aplico muchas veces es esta “lo mejor, es enemigo de lo bueno”. Lo mejor, un número de mascarillas adecuado sin duda alguna, lo bueno o lo posible, dos por semana entregadas en las farmacias y de calidad homologada.
El principio de realidad en esta pandemia de la Covid-19 se impone de una forma contundente e implacable para todos.
Podíamos haber optado por decir: en estas condiciones no participamos. cierto. Pero si cuando la situación es crítica no te implicas, dificilmente te van a invitar o considerar para participar cuando no lo sea.
Saludos y gracias por compartir tu opinión
.
.
Crec que la mascareta quirúrgica és un producte sanitari i com a tal, d’entrada el que hauría de valorar el govern és baixar-ne l’IVA al 10% i no mantener-lo al 21%.Aquesta mesura repercutiría en molt, més d’un 14% en el preu final. És una falta de respecte total cap a nosaltres que hemi ntentat mantener el preu més ajustat a la compra que ara estem en el mateix sac dels abusadors tan de proveedors con d’algun profesional que sempre hi és.Molt amoïnada pels stoks que ara ens han arribat i per no haver-ne acceptat quan les ofertes que ens arribaven eren abusives i teníem la pressió dels usuaris de que no en serviem.Tot plegat, pagant el “pato” sempre els mateixos.
Comparteixo els sentiments amb tu i es el que he intentat explicar a la meva carta.
Respecte al IVA, absolutament d’acord i es un tema en el que aquest matí hem començat a estudiar via Pimec perquè el mateix producte, si esta exempt per compres de’institucions, organitzacions sense ànim de lucre i hospitals, entre d’altres però en canvi la població si que el ha de pagar. si més no, es curiós no?
Moltes gràcies per compartir la teva opinió
Molt ben dit! Gràcies per fer-nos d’altaveu. Seguirem obrint les nostres Farmàcies i seguirem atenent als nostres clientes, perquè ho portem a dins, però no podem amagar el cap sota l’ala.
Absolutament d’acord i això es el que pretenia evitar
Moltes gràcies per el teu comentari
Molt bon escrit! Totalment d’acord!
Ja seria hora de que ens unissim com a col.lectiu per fer-nos valdre i valorar la tasca que cada dia fem tots plegats
Accions com aquesta i moltes d’altres que ja estan implantades i operatives ens mostren alls demés com tu demanes, units forts i capaços.
La crítica interna es un estímul quan es constructiva i aporta, quan es simplement destructiva, el que cal es demanar propostes alternatives que millorin la resta es fer foc d’encenalls, molt de fum però poc sostenible
Moltes gràcies per la teva opinió
Seria possible fer un escrit conjunt com aquest perque tots el públiquesim alhora a les nostres xarxes?? Fem sentir la nostra veu! I ara les reds socials en son una bona eina…. COFB I FEFAC ho podrieu fer?
Prenc nota de la teva proposta,
De fet ja ho hem fet en diverses ocasions. També en aquesta pandèmia.
El mostrar des de punts de vista diferents, confluència en els objectius, es molt positiu, però cal dosificar-ho per que si es veu com un costum perd tot el seu valor
Salutacions i moltes gràcies per la proposta
Molt ben dit! Ens han utilitzat i sense el nostre consentiment.
Afegiria també q s’hauria d’ abaixar l’iva de les mascaretes. Com a producte sanitari hauria de ser del 10%, però donat q és una emergència hauria de ser 4% perquè és de primera necessitat.
Totalment d’acord, excepte en el de que “ens ha utilitzat” nosaltres també hem proposat incloure la farmàcia en la campanya Mascareta SAlut, altre cosa es que finalment hagi estat com proposavem
Com he dit ne un comentari anterior, des de aquest matí que ho estem estudiant a Pimec
Moltes gràcies per participar i donar la teva opinió
I tant que ens han utilitzat..
Jo em passo el dia advertint a qui adquireix la mascareta quirúrgica, sigui la del seguro o de venda, que serveix com a barrera de dins cap a fora… Serveix pel que serveix… per limitar la propagació del contagi, però no és una masacareta que protegeixi a qui la porta..
No està disenyada per a això..
I s’em queden mirant amb cara d’al.lucinats, perque no és el que els venen per la tele..
Amb el repartiment d’aquestes mascaretes (que no son protectores), queden molt bé davant l’opinió pública. Però a molts ciudadans els dona una falsa sensació de seguretat, que l’únic que fa és que relaxin les mesures reals de contenció de l’epidèmia, com són la distància interpersonal, la higiene de mans, i sobretot el confinament…
I nosaltres ens prestem, al seu joc..
en fi..
Efectivament, aquesta mascareta te aquestes característiques i per la tele poden dir el que vulguin, entre d’altres coses per que la major part dels cops qui parla no es ni sanitari ni res que se li assembli, es un professional de lo seu i per tant confon.
Ara bé, l’important es que cap de nosaltres esta ni enganyant ni donant informació errònia i això, a banda de la cara del client, ens mostra com professionals de la salut que li aconsellen el millor per ell
Nosaltres no podem controlar el missatge de la resta, però si podem actuar com ho fem, amb rigor i la veritat, i això es que ens fa créixer davant seu,
Moltes gràcies per compartir la teva opinió
Reply
Moltes gràcies Toni per la teva carta, de la que espero es faci la màxima difusió.. Per mi el dilluns també va ser un dia horribilis, fa dies que em sento física i mentalment esgotada i lo de les mascaretes ha estat el ” remate”. Arribar a casa cansada, sense veu i agafar el diari i veure el titular de que ela farmacèutics venem les mascaretes molt cares fa mal. i més quan t has passat el mati posan ordre a cues de gent, fent la teva feina i la dels CAPS, buscant gènere per servir, contestant un telèfon que no para de sonar i patint per si el teu personal treballa en les millors condicions, no només físiques, sino també psiquiques, perquè entremig, canvisn de preus, canvis diaris en la gestió de la farmàcia…aquestes no son condicions bones per treballar
Estic totalment d’acord i com que els meus sentiments eren els mateixos es per el que vaig escriure aquesta carta amb aquest to. Podem sentir-nos molt i molt orgullosos de la feina que estem fent i en les condicions que l’estem fent.
i creia que calia dir-ho, malgrat abans de fer-ho creia que era podia ser un risc de sortir escaldat, però crec que calia dir-ho.
Moltes gràcies per compartir els teus sentiments i sensacions
Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris. Us recordem que quan comenteu a la web de fefac, podeu mostrar el vostre e-mail o el vostre nom i cognoms en el comentari que feu. Si quan us vau donar d’alta no vau omplir la fitxa amb els noms i cognoms es mostra el vostre e-mail per defecte. En aquesta entrada us expliquem com ho podeu canviar: https://fefac.cat/empresarial/guia-usuaris-fefac-mostra-comentaris-nom-cognom/