Carta del president de FEFAC, Antoni Torres, als titulars d’oficina de farmàcia

22 d’abril de 2020

Avui vull recordar tot el que portem viscut des de la declaració de pandèmia el passat mes, fins avui inclòs, en què s’ha fixat el preu de les mascaretes quirúrgiques, i el que encara no sabem que ens espera,  tant en el personal i familiar, com en l’àmbit de la farmàcia amb les persones que col·laboren amb nosaltres i amb els nostres clients. Hem perdut estimats, amics, companys, coneguts o potser, per sort, ningú, però tots veiem i patim pel que està passant. Patiments que ens generen angoixa, pors i incertesa. 

A més, aquest dilluns, 20 d’abril , i ara parlo en primera persona, però de ben segur que la majoria ho compartireu amb mi, ha estat probablement un dels dies més durs que he viscut com a farmacèutic en 32 anys de professió, perquè no he pogut complir amb la meva missió fonamental, dispensar la medicació als pacients que han acudit a la meva farmàcia. I això mateix ho hem viscut tots arreu de Catalunya. “Mal de molts, consol de necis” no és ni consol, ni excusa, ni em tranquil·litza.

El pla d’entregar mascaretes des de les farmàcies té en si mateix un gran valor en la lluita contra la pandèmia, donat que en sumar la seva capacitat professional de consell sanitari amb la seva capil·laritat territorial i credibilitat permet difondre el coneixement i regles de comportament per millorar de forma molt ràpida els hàbits de prevenció de contagi i cura dels confinats. Així com garantir la disponibilitat a tota la població, en condicions equitatives i en cas necessari conèixer tant els grups familiars, com poblacionals i personals que l’han retirada i combinar-ho amb possibles brots d’infecció.  Dades de gran valor òbviament, que l’oficina de farmàcia recull i informa, i avançant el cost de cada primera mascareta gratuïta que estem entregant sense demanar cap contrapartida.

Més enllà de la caiguda del sistema informàtic, i sense entrar en detalls tècnics de per què s’ha col·lapsat, m’agradaria expressar que les presses mai són bones conselleres i que la bona voluntat per part de tots, de voler doblegar la corba de contagis, va pressionar i reduir els terminis fins a l’extrem d’haver de fer els ajustos, sempre necessaris, dels sistemes informàtics “in vivo”. La bona voluntat, si porta a la sobrepressió i ens separa de la realitat, porta al col·lapse viscut.

A més, avui tenim la comunicació de què el preu de les mascaretes quirúrgiques es fixarà a 0,96 €. I a manca de què el BOE sigui publicat, una nova mesura aplicada amb bona voluntat, per controlar-ne el preu al públic, per prevenir que la farmàcia no sigui utilitzada per guanys especulatius d’agents aliens al sector i per garantir la qualitat del producte, pot generar de nou molts problemes d’abastiment, no existint oferta de producte coherent amb els preus permesos.

Si la regulació és d’aplicació immediata, sento que novament es tracta al farmacèutic amb una desconsideració que no mereix, donat que com a professionals sanitaris vocacionals que som ens guia la salut de les persones, i en un mercat desproveït de mascaretes i en què no era possible trobar-ne pels canals habituals i en què vàrem prioritzar l’entrega de les disponibles als professionals a peu de llit, cada farmacèutic ha tingut el mateix dilema ètic, comprar o no comprar a preu exageradament car, oferir un producte necessari, òbviament a preu car, o no permetre que els ciutadans paguessin preus clarament abusius, tot esperant que arribessin des de la nova distribució centralitzada, fet que tot just ha començat a succeir, però això si, sense comptar amb la farmàcia en la majoria de casos i perdent així una valuosa informació.

Aquells que varen optar per donar servei i comprar es troben ara que tenen estocs, i que o bé mantenen els preus i seran titllats de ves a saber què, o hauran de vendre per sota de preu de cost, afegint més pèrdues, o simplement no vendre’n fins a aconseguir mascaretes quirúrgiques a preus ajustats i poder vendre-les a 0,96 €, la qual cosa molt probablement generarà nous desabastiments per la dificultat de comprar-ne.

Demanem incrementar la sensibilitat i reconeixement iniciats envers el paper sanitari de la farmàcia, presència per ser escoltats per qui pertoqui en cada moment i que la nostra opinió sigui tinguda en compte com la de la resta de professionals, donat que com la de la resta, estem implicats fins al moll de l’os. Només sensibilitat i reconeixement, ni tan sols agraïment, malgrat que el valoro, i molt, quan el respecte i agraïment han existit.

Respecte per la bona i gran tasca feta per cada membre de l’equip de cada farmàcia, pel Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i els seus equips, per tota la distribució majorista, bona part dels laboratoris, institucions com Pimec i d’altres assessors i pels membres de la mateixa FEFAC. Tots hem fet pinya per treure pressió assistencial al Sistema de Salut, per facilitar el compliment del confinament als usuaris, per explicar la informació que ni el malalt ni el cuidador sabien o no recordaven i ajudar-los a reduir o eliminar pors i angoixes, I tot això només amb mitjans de protecció propis i moralment a sobre de les nostres esquenes i dels nostres equips, com d’altres, però també nostres.

No vull de cap manera acabar aquesta carta, que avui surt més del cor que de l’anàlisi amb regust de retret, perquè també considero que cal agrair moltes coses i fets.

Moltes gràcies als clients que han confiat en la nostra feina, i que en moments complicats també hi han posat el seu grau de comprensió, o ens han dit aquelles paraules que ens han arribat al cor i emocionat, junt amb els aplaudiments de les 20:00 hores que també sentim com propis.

Moltes gràcies als responsables que han respost sempre al telèfon o missatge, encara que a deshores, als amics i familiars que ens han cuidat, i consentit, després de jornades molt i molt intenses de feina i emocionalment, i als companys que potser no coneixíem però amb qui hem col·laborat de forma espectacular. 

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de la FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Creadors del projecte
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank