Els Mossos d’Esquadra, a través de les visites preventives que les seves Oficines de Relacions amb la Comunitat i grups de proximitat realitzen a farmàcies, han detectat que algunes farmàcies han patit la modalitat d’estafa coneguda com a “estafa mexicana”. Concretament s’ha detectat a algun districte de Barcelona, però podria produir-se a qualsevol altra part del territori.

Les farmàcies reben una trucada d’una persona amb accent sud-americà manifestant a la persona que agafa el telèfon, generalment un treballador de la farmàcia, que el/la propietari/ària de la farmàcia (especificant-ne el nom i el cognom), ha encarregat un pack de material relacionat amb la COVID19 i que és necessari que facin l’abonament immediat (en efectiu o per mitjà de transferència) per poder fer l’entrega. Tot i que existeixen variants, el “modus operandi” és sempre molt semblant i pot anar adreçada a qualsevol col·lectiu del teixit comercial i empresarial a banda del col·lectiu de farmàcies.

És una estafa fàcil de detectar, però ates que l’autor pressiona i estressa molt a les persones que atenen la trucada, en alguns casos, davant el dubte, han arribat a caure al parany i han efectuat pagaments.