Un projecte de recerca europeu codirigit per Zaheer Babar, professor de Medicina i Salut de la Universitat d’Huddersfield, recomana que la xarxa de farmàcies comunitàries estigui implicada en futurs plans de preparació per a emergències de salut pública, com ara la pandèmia contra la Covid-19. Ho planteja quan es necessita una resposta ràpida a una població massiva en un període de temps curt.

Aquest ampli article, publicat a la revista Research in Social and Administrative Pharmacy, cobreix 31 intervencions farmacèutiques sobre COVID-19 a 32 països d’Europa.

Les intervencions inclouen mesures de prevenció, resposta i recuperació. També l’accés millorat als medicaments, l’ampliació dels poders concedits a les farmàcies, les proves ràpides d’antígens i la vacunació contra la COVID-19.

El professor Babar explica que els farmacèutics comunitaris s’han inclòs en la guia estratègica de prevenció, preparació i resposta a una pandèmia després de la pandèmia de grip del 2009. La majoria, però, són exemples dels Estats Units, Canadà i Austràlia. Aquest va ser el motiu que va impulsar els autors a realitzar aquesta investigació.

L’abril de 2020, semblava haver-hi pocs estudis de recerca que detallessin les intervencions sobre COVID-19 realitzades pels farmacèutics comunitaris a Europa“, assegura el professor Babar. I afegeix: “Tot i que hi havia diversos informes de notícies sobre canvis rellevants en la pràctica gairebé cada setmana que havien sorgit a principis del 2020 a partir de les associacions de farmàcies”.

Recerca ben acollida per les associacions de farmàcia

Tot i que la investigació reconeix que l’informe no proporciona una orientació concreta sobre la pràctica i l’elaboració de polítiques, el professor Babar creu que les troballes poden obrir el camí perquè les associacions de farmàcies explorin negociacions amb els governs. Tot això podria millorar el paper de la farmàcia a l’hora de facilitar l’accés als fàrmacs, medicaments hospitalaris. També, subministrament d’emergència, cribratge, avaluació de la immunitat i administració de vacunes.

L’informe també revela que com que les farmàcies comunitàries van poder implementar una àmplia gamma d’intervencions sobre COVID-19. Això podria haver alleujat la càrrega d’altres serveis sanitaris i, per tant, hauria proporcionat un suport valuós als pacients.

L’informe també aplaudeix el paper de suport que han jugat les associacions de farmàcies durant la pandèmia. Especialment en el desenvolupament i l’actualització dels plans d’orientació i d’emergència per ajudar els farmacèutics comunitaris.

“La investigació sobre les intervencions farmacèutiques sobre COVID-19 encara està en els seus inicis”, diu el professor. No obstant això, l’informe confirma l’àmplia gamma d’intervencions proporcionades i els poders ampliats que es van concedir a les farmàcies comunitàries. “Aquestes troballes poden tenir un impacte significatiu per millorar la investigació, la política i la pràctica de la farmàcia en resposta a futures emergències de salut pública a Europa i a nivell mundial”, segons Babar.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de la FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Creadors del projecte
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank