Aquesta eina està dirigida a la ciutadania, a professionals que utilitzen o apliquen productes cosmètics, professionals sanitaris i a la indústria
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha llançat una nova eina electrònica de notificació. NotificaCS és una web que permet la notificació d’efectes no desitjats relacionats amb productes cosmètics. El portal està concebut perquè puguin realitzar notificacions no sols els professionals sanitaris, sinó també la ciutadania, els professionals que utilitzen o apliquen en el seu treball productes cosmètics, les persones responsables d’aquests productes i els seus distribuïdors.
NotificaCS presenta diferents tipus de formularis electrònics, depenent del perfil del notificador: ciutadania i usuaris professionals; professionals de la medicina i l’odontologia; professionals de la farmàcia, la infermeria i altres; persones responsables de productes cosmètics, i, finalment, distribuïdors. D’aquesta manera, es facilita una via directa de comunicació amb el Sistema Espanyol de Cosmetovigilancia (SECV), adaptada a cada perfil, i mitjançant la qual es podran notificar de manera ràpida i senzilla.
El SECV és un dels sistemes de cosmetovigilancia referents a nivell europeu, a causa del seu desenvolupament jurídic, ja que Espanya és dels pocs països a la Unió Europea en la qual els professionals sanitaris estan obligats a notificar els casos greus d’efectes no desitjats que es produeixen amb els cosmètics. Això permet identificar amb rapidesa aquestes possibles reaccions adverses i actuar en conseqüència.
Per què és important notificar?
Un efecte no desitjat és una reacció adversa per a la salut humana, atribuïble a la utilització normal o raonablement previsible d’un producte cosmètic. L’objectiu de la cosmetovigilancia és recopilar, registrar, avaluar i fer un seguiment de tots els efectes no desitjats, amb la finalitat de conèixer la seva naturalesa i freqüència, podent així prendre les mesures necessàries per a prevenir la seva aparició, reduir la seva incidència i protegir la salut pública.
Per tant, la notificació d’aquests efectes no desitjats és el primer pas fonamental per al funcionament de la cosmetovigilancia. La col·laboració de tots els agents del SECV és essencial per a tenir un major coneixement dels productes cosmètics i per a vetllar per la seva seguretat.
Font d’informació: AEMPS