El president de la FEFAC ha traslladat avui en roda de premsa, en qualitat de president de la Sectorial de Salut i Social de Pimec, peticions concretes als departaments de Salut i Economia i recomanacions al teixit empresarial català.

El president de FEFAC, Antoni Torres, ha participat avui, com a president de la Sectorial de Salut i Social de PIMEC, en la roda de premsa organitzada per PIMEC per presentar els resultats d’una enquesta sobre l’impacte del Covid-19 en les pimes i autònoms de Catalunya.

La Sectorial de Salut i Social de PIMEC representa 2.531 empreses amb 191.000 treballadors del sector salut i 860 empreses amb 21.490 treballadors del sector social.

Els agents del sector salut són els següents: Associació Catalana d’Entitats de Salut – ACES, Consorci de Salut i Social de Catalunya, Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya – FEFAC, Federación Española de Técnicos Ortopédicos – FETOR, Grup Med i Associació d’Entitats Sanitàries i Socials – La Unió.

Els agents del sector social són els següents: Associació de Centres d’Atenció a la dependència de Catalunya – ACAD, Associació Catalana de Treball amb Suport – ACTAS, DINCAT, Federació ECOM, Unió de Petites i Mitjanes Residències -UPIMIR).

Col·laboració  i treball conjunt amb Salut

“L’actitud de col·laboració i permeabilitat que les organitzacions i empresarials i agents de salut i social estem tenint amb el Departament de Salut per vehicular la informació és clau per fer front als moments que estem vivint actualment”, ha assegurat Antoni Torres.

Torres ha explicat que des de la Sectorial de Salut i Social de PIMEC s’han treballat fins al moment dues vies. La primera, peticions dirigides al Govern de la Generalitat i, la segona, recomanacions a les petites i mitjanes empreses.

Peticions al Departament de Salut

Les peticions que es fan des de la Sectorial de Salut i Social de PIMEC al Departament de Salut han estat les següents:

 • Que continuï actualitzant amb la màxima celeritat protocols i informacions necessàries en cada moment, mantenint el rigor de la font Organització Mundial de la Salut (OMS) i explicant-ho.
 • Que Canal Salut incorpori, a la secció “Informació per a ciutadania”, recomanacions específiques per al col·lectiu de les pimes i autònoms que no tenen departament de salut i riscos laborals.
 • Que donem suport i col·laboració a les mesures del Govern en cada moment del procés epidemiològic. En aquest punt, ha destacat que les autoritats tindran “tot el suport” de la Sectorial de Salut i Social de PIMEC.
 • Que consideri el coneixement dels professionals sanitaris aplicats en situacions específiques i complexes.
 • Que comuniqui i especifiqui sempre la temporalitat d’aplicació de les mesures que decideixi.

Peticions al Departament d’Economia

Al Departament d’Economia, s’ha demanat que activi els plans de contingència i diferenciï les ajudes destinades a residències, sector de la salut i social.

Recomanacions per aplicar per part de les empreses

Les peticions que es fan des de la Sectorial de Salut i Social de PIMEC a les empreses han estat les següents:

 • Consultar les fonts d’informació fiables més d’un cop i periòdicament, ja que els protocols i les informacions són vius i s’adapten en funció de l’evolució del procés epidemiològic. En aquest punt ha destacat com a fonts d’informació fiable Generalitat, Ministeri de Salut i organismes oficials (col·legis oficials, FEFAC, PIMEC, etc.).
 • Seguir estrictament els protocols específics del Departament de Salut de la Generalitat respecte a la higiene personal i neteja i desinfecció dels espais de treball. En aquest punt, cal extremar aquestes mesures.
 • Organitzar els desplaçaments i la mobilitat dels treballadors en el cas que hi hagi confinament general i hagin d’acudir al seu lloc de treball per ser del sector de salut, social o estratègic, i que hagin de continuar operant.
 • En cas de disposar de departament de riscos laborals o ser un professional de la salut, consultar l’apartat de la informació específica per als professionals i, en cas contrari revisar la relativa als ciutadans a la web del Departament de Salut.
 • Consultar els respectius responsables o empreses de riscos laborals sobre les accions que han d’implantar dins de la seva activitat concreta.
 • Elaborar plans de contingència de cada empresa que assegurin la substitució de persones, mitjans i materials necessaris per continuar amb l’activitat.

Torres ha acabat la seva intervenció citant una frase de Maria Teresa de Calcuta apel·lant a la corresponsabilitat: “Si jo faig el que tu no pots fer i tu fas el que jo no puc fer, plegats podem fer grans coses”. “Si les autoritats, organitzacions i professionals i treballadors fan la seva part, i  el ciutadà fan la seva, podem tenir un resultat que no col·lapsi el sistema sanitari com es podria esperar en circumstàncies com aquesta”, ha conclòs.

Impacte del Covid-19 en les empreses

La directora de Relacions Laboral i Negociació Col·lectiva, Elena de la Campa, ha esmentat un seguit de mesures que la PIMEC recomana a les empreses: preventives, ambientals i organitzatives, com per exemple, revisar els plans de contingència i els protocols de riscos laborals o mesures de flexibilitat com el teletreball.

De la Campa ha fet referència a les recomanacions per a empreses i persones treballadores del Consell de Relacions Laborals , òrgan estable de concertació social format pel Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Foment del Treball Nacional, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya , que ahir va acordar aquest document i en el qual continua treballant per tal d’actualitzar-lo.

Josep González, president de PIMEC, ha remarcat la situació “complexa” que estem vivint, tant des del punt de vista social, com sanitari, laboral i econòmic. “És una situació desconeguda que exigeix bona coordinació entre els agents socials i els Departaments de Salut i de Treball, per tal d’adaptar les mesures pertinents i pal·liar els seus efectes”, ha concretat.

Àngel Hermosilla, gerent de l’Àrea Institucional de PIMEC, ha presentant els resultats de l’enquesta realitzada per PIMEC entre els dies 5 i 10 de març a més de 1.000 empreses. Ha destacat que el 35,1% de les empreses i autònoms està registrant una contracció en les vendes o una anul·lació de reserves, en un 10-15% de mitjana. També que un 28,1% de les pimes i autònoms està experimentant un escanyament en l’aprovisionament de materials i components, sobre tot dels procedents d’altres països, mentre que un 23,9% manifesta tenir perill de ruptura d’estocs.

Des del punt de vista laboral, de moment, és reduïda. Només un 6,0% pateix un augment de baixes i un 10,1% indica un deteriorament del clima intern. Tanmateix, l’impacte pel que fa a anul·lacions de viatges previstos i de visites de clients o proveïdors és notable (43,3% i 39,7%, respectivament).

S’estima que la davallada diària d’ingressos de pimes i autònoms entre l’1 de febrer i el 10 de març va dels 71 als 108 milions d’euros. També que la reducció d’ingressos de pimes i autònoms entre aquestes dates va dels 2.769 als 4.212 milions d’euros. En tres mesos, la pèrdua estimada es situa entre 6.390 i 9720 milions d’euros (entre l’1,3% i el 2% del PIB català produït per les pimes i autònoms en un any.

Font d’informació: premsa FEFAC / PIMEC

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank