El Reflux Gastroesofàgic (ERGE) a Espanya preval entre el 15-30% de la població, sent moderat-greu en el 35% dels casos

TALITA LARA
Diplomada en Naturopatia per ISMET, títol propi universitari d´Experta en Fitoteràpia i Ortomolecular per l´UCAM (Universitat Catòlica San Antonio de Murcia). Professora de Fitoteràpia i Ortomolecular a ISMET. Terapeuta, conferenciant, tècnica i formadora amb més de 10 anys d´experiència.

El reflux pot ser causat per molts factors com a musculatura feble de l’esfínter, pressió abdominal per excés de greix, infecció per Helycobacter pylori, hèrnia de hiat o ingestes copioses, i en comú totes cursen amb dispèpsia i buidatge gàstric lent.

Fisiològicament se sap que el to de la vàlvula gastroesofàgica depèn de la concentració d’àcid clorhídric i del to de la musculatura llisa que la conforma, així com dels reflexos nerviosos i hormonals subjacents a la digestió.

El buidatge gàstric lent porta a la generació de gasos, la pressió augmenta impedint el tancament del cardias, que alhora manca de les concentracions necessàries d´HCL per al correcte estímul de tancament, portant al reflux del contingut estomacal cap a l’esòfag traduint-se en la simptomatologia típica de l´ERGE -cremor, coïssor, i dolor-.

D’això podem concloure que la dispèpsia hiposecretora i el buidatge gàstric lent contribuiran enormement en l’etiologia de l´ERGE, independentment de la seva causa inicial.

Dins d’un enfocament integratiu abordem l´ERGE en un tractament creuat on treballarem amb plantes i suplements eupèptics abans i després dels àpats, i plantes i suplements antiàcids i regeneradors de la mucosa separats dels àpats (mitja hora abans o 2 hores després de la ingesta).

Digestius- Eupèptics

Betaina HCl, promou la recodificació2 gàstrica de manera transitòria facilitant la correcta digestió i facilitant el correcte buidatge gàstric prevenint i disminuint el reflux. Administració: entre 300-1200mg abans dels àpats.

Gingebre, l’extracte de gingebre afecta positivament al buidatge gàstric actuant front els receptors colinèrgics M3 i serotonèrgics 5‐HT3/5‐HT4 . Alguns dels principis actius involucrats són [6]‐gingerol, [8]‐gingerol, [10]‐gingerol, i [6]‐shogaol3. Administració: 500mg d’extracte de gingebre amb mínim de 5% de gingerols.

Antiàcids, protectors, regeneradors

Melatonina, té activitat inhibitòria sobre la secreció d’àcid gàstric i la síntesi de l’òxid nítric. L’òxid nítric té un paper important en la relaxació transitòria de l’esfínter esofàgic inferior, que és un important mecanisme de reflux en pacients amb ERGE4 Administració:- 2-6mg al dia.

Aloe vera, els seus polisacàrids proporcionen una protecció revestint la mucosa gastroesofàgica. Els glucomanans tenen una activitat antiinflamatòria, cicatritzant i immunològica que reforça tota la mucosa del tub digestiu. Administració: 10-30ml amb 5mg de polisacàrids per ml de sàbila, d´1 a 3 vegades/dia (en dejú, a mitja tarda i abans de dormir). És segur, lliure d’efectes secundaris i aporta excel·lents resultats en casos d´ERGE5,6

Suc de Patata crua (Solanum tuberosus), és un remei popular molt eficaç. Es pot trobar en format líquid o en comprimits masticables acompanyat de calci, magnesi, plantes carminatives com l’anís i el fonoll, i que pres fora dels àpats actua com a antiàcid a causa de la seva alta concentració en minerals, promovent la cicatrització de la mucosa gàstrica7.

Moltes altres plantes i suplements poden ser útils en el maneig de l´ERGE: probiòtics, enzims digestius, plantes carminatives (anís, fonoll, comí negre, alcaravea), plantes hepàtiques (carxofa, boldo, card marià), vitamina A, etc.

  • 1- J. PONCE et al.
  • 2- Marc Anthony R. Yago,1 Adam R. Frymoyer,2 Gillian S. Smelick,3 Lynda A. Frassetto,4 Nageshwar R. Budha,3 Mark J. Dresser,3 Joseph A. Ware,3 and Leslie Z. Benet
  • 3- Giacosa, Guido, et al., 2015; Lazzini et al., 2016).
  • 4- Brzozowska I, Strzalka M, Drozdowicz D, Konturek SJ, Brzozowski T1.
  • 5- Panahi I, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A.,
  • 6- Amar Surjushe, Resham Vasani, and D G Saple
  • 7- CHRUBASIK,S.;CHRUBASIK,C.;GRISA,T.;MADISCH,A. Phytomedicine 13(1-2): 11-15

Cursos que imparteix Talita Lara a ISMET:

Fitoteràpia / Teràpia Ortomolecular

Notícies relacionades

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank