Pots veure la resta de trobades al canal YouTube de FEFAC
Pots escoltar l’àudio al canal podcast de FEFAC
El 12 de febrer, el president de la FEFAC, Antoni Torres, membres de les juntes directives de les quatre associacions provincials i farmacèutics associats van reunir-se telemàticament amb Eulàlia Reguant, número 3 de la candidatura per Barcelona de la CUP . Aquesta reunió es va celebrar en el marc del cicle de Trobades de FEFAC amb Partits Polítics per posar sobre la taula com la farmàcia pot contribuir a la millora de la salut de la població i comentar les propostes del partit en matèria farmacèutica i sanitària.
En la reunió es va abordar, en primer lloc, la farmàcia com a recurs de salut pública. Eulàlia Reguant va explicar que el seu partit està a favor de l’organització de la farmàcia mediterrània, donada la capacitat i accessibilitat territorial per posar un professional sanitari en llocs del territori on no hi ha cap altre. També a favor de la participació de la farmàcia en àmbits de promoció de la salut pública, per la capil·laritat de les farmàcies. Reguant va recordar que el model mediterrani no els convenç, però que si han d’escollir entre models ultraliberals o el mediterrani prefereixen aquest últim.
Per la CUP, la porta d’entrada al sistema sanitari és l’atenció primària. “En el marc actual de pandèmia la farmàcia ha jugat un paper molt important, fruit de la saturació de l’atenció primària, però cal reforçar l’atenció primària i comunitària i després establir les relacions amb les oficines de farmàcia”, va dir. Aquesta és, segons Reguant, la reivindicació de la CUP, potenciant l’atenció presencial.
Pel que fa a l’aportació social de la farmàcia al sistema sanitari, va assegurar que tendir a la integració de les farmàcies al sistema és “una opció a analitzar en positiu”. Sobre el fet que moltes farmàcies de poble o barris pateixin econòmicament per diferents motius, perdent l’arrelament al territori, la candidata de la CUP creu que desenvolupar una cartera de serveis que supleixi aquesta manca pot donar resultats positius en la lògica d’integrar-se en el sistema. “L’arrelament i la creació de comunitat ens sembla positiu, sempre que pugui ser equitatiu per les farmàcies i els usuaris”, va afegir. “El que no volem és que el fet d’ampliar certs serveis que tenen un cost en certes zones no funcioni perquè els usuaris no ho poden pagar”, va explicar Reguant. “Això el que fa és generar disfuncions i no solucions el problema de sostenibilitat de les farmàcies”.
Sobre la millora de l’eficiència, va destacar que la farmàcia és interessant com a punt d’informació, com a eina d’informació en salut pública per als usuaris. Pel que fa a l’accés a la història clínica, que implica l’ús de dades personals i de salut, s’ha d’abordar, perquè no està resolt, segons la candidata de la CUP. El partit defensa un sistema sanitari català 100% públic i de centres d’atenció primària, hospitalària, centres de salut mental i sociosanitaris. “No entenem que el sistema actual en aquesta concertació público-privada acabi mercantilitzant el dret a la salut”. El model Suec coincideix amb el model que defensen.
Finalment, respecte al tema econòmic, la CUP està d’acord en el fet que els medicaments són béns estratègics que tenen a veure amb la salut pública de la població, però creuen que això es converteix en un problema quan passen a ser “eines per obtenir lucre”. Per aquest motiu, creuen que la creació d’una farmacèutica pública que pugui investigar i produir medicaments bàsics de salut, “que són d’ús comú i clau en el sistema per fer front a la deslocalització”