Inici 9 COVID-19 9 Informació sanitària i organitzativa 9 Trobada de FEFAC amb Meritxell Budó de JuntsXCat

Pots veure la resta de trobades al canal YouTube de FEFAC

Pots escoltar l’àudio al canal podcast de FEFAC

El 10 de febrer, el president de la FEFAC, Antoni Torres, membres de les juntes directives de les quatre associacions provincials i farmacèutics associats van reunir-se telemàticament amb Meritxell Budó, consellera de la Presidència i candidata per Barcelona. Aquesta reunió es va celebrar en el marc del cicle de Trobades de FEFAC amb Partits Polítics per posar sobre la taula com la farmàcia pot contribuir a la millora de la salut de la població i comentar les propostes del partit en matèria farmacèutica i sanitària.

Meritxell Budó va iniciar el seu discurs donant les gràcies per l’oportunitat de compartir com JuntsXCat veu el futur de les oficines de farmàcia. Va dir que la pandèmia ha evidenciat quines són les debilitats i les fortaleses de la farmàcia i els farmacèutics. “La farmàcia forma part del sistema sanitari, els farmacèutics estan al peu del canó i ara que comencen una nova legislatura és el moment de fer valdre la seva tasca”, va concretar Budó. També va llançar la pregunta de quin ha de ser el paper del farmacèutic en el control de la pandèmia, pel que fa als test i rastreig. Des del seu partit s’ha defensat la necessitat d’implementar la realització massiva de test davant la possibilitat que les noves soques ens portin la quarta onada.

En l’àmbit de la farmàcia com a establiment sanitari i en el context de pandèmia actual, Meritxell Budó va assegurar que és moment de “visualitzar i aprofitar l’oportunitat perquè les farmàcies tinguin un paper més rellevant dins de la xarxa sociosanitària del nostre país”. “És moment de fer aquesta transformació amb la resta de serveis assistencials, col·laboració i reivindicació del paper de les farmàcies”, va afegir.

En matèria de vacunació, va assegurar que si les farmàcies poguessin tenir el seu rol, “evitarien els col·lapses en certs moments”. Meritxell Budó va recordar que no podem tenir els sistemes col·lapsats i que cal evitar aquesta situació. Per tant, és moment de reflexionar sobre si les farmàcies poden ser un espai més de vacunació i cal abordar aquesta qüestió des de l’Administració.

En matèria de digitalització, i tenint en compte que les farmàcies formen part de la xarxa a través de l’e-recepta, “hauríem de treballar, òbviament amb totes les garanties de protecció de dades personals, perquè el farmacèutic pugui disposar de la historia mèdica del pacient”.

En l’àmbit de l’aportació social, la farmàcia comunitària té un paper important, segons la candidata de Junts, però “cal desplegar la normativa necessària perquè sigui així”. El farmacèutic és clau en aquest procés per la confiança que genera en l’entorn més pròxim.

Per aconseguir la màxima eficiència, cal entendre les farmàcies com una part del sistema de salut. La comunicació entre professionals ha de ser fluida, “perquè formen part del mateix sistema i la mateixa xarxa”. Meritxell Budó va remarcar que, per resoldre problemes d’eficiència, cal que la visió de l’Administració pel que fa a les oficines de farmàcia es transformi, entenent-la com a part del sistema.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, i després de la pandèmia viscuda, Meritxell Budó va posar sobre la taula si volem seguir sent dependents de tercers països en la producció de medicaments o plantegem tornar a recuperar la capacitat de producció de certs productes. Sobre les farmàcies VEC i les farmàcies afectades per la Covid-19 i les restriccions es va comprometre a estudiar la seva situació per veure si aquestes es poden acollir. En el cas concret de les farmàcies rurals, va explicar que des de Junts es plantegen la creació d’una conselleria del món rural per abordar aquesta realitat.

Finalment, sobre les residències, va dir  que cal una transformació total del sistema residencial, les mancances del qual han quedat evidenciades durant la pandèmia, garantint l’autonomia de la persona el màxim temps als seus domicilis fins que el grau de dependència sigui tal que requereixi ser institucionalitzat.

0 Comments

Submit a Comment