Pots veure la resta de trobades al canal YouTube de FEFAC

Pots escoltar l’àudio al canal podcast de FEFAC

El passat 5 de febrer, el president de la FEFAC, Antoni Torres, membres de les juntes directives de les quatre associacions provincials i farmacèutics associats van reunir-se telemàticament amb Antonio Gallego, economista, número 2 de la candidatura de VOX i portaveu econòmic, i amb Maria García Fuster, doctora, número 4 de la candidatura de VOX i portaveu en temes sanitaris per posar sobre la taula com la farmàcia pot contribuir a la millora de la salut de la població i comentar les propostes del partit en matèria farmacèutica i sanitària. Aquesta reunió es va celebrar en el marc del cicle de Trobades de FEFAC amb Partits Polítics que la FEFAC organitza abans de les eleccions del 14F.

Antonio Gallego va iniciar la reunió posant èmfasi en la importància d’integrar les farmàcies en el sistema sanitari aprofitant la seva capil·laritat i la confiança que la població diposita en els farmacèutics. Es va referir també a l’actual context de pandèmia, assegurant que el virus ha de ser “derrotat per terra, mar i aire”, amb el suport de tots els professionals sanitaris, entre ells el farmacèutic.

La doctora Maria García Fuster, des de la seva experiència en atenció primària i hospitalària, va subratllar que la “integració” de la farmàcia amb la resta de professionals, siguin d’atenció primària o d’hospitals,  és clau i que ha d’existir “feedback” entre els diferents professionals sanitaris. En aquest sentit, va afirmar que l’acceptació ha de venir de part de tots els professionals sanitaris. El conjunt de sanitaris han de col·laborar i ha d’existir una comunicació fluida que permeti aquesta integració.

Pel que fa a l’àmbit social, la candidata de VOX va destacar que el seu partit està a favor de “qualsevol lloc on hi hagi un professional sanitari que detecti situacions anòmales en la vida d’una persona”, com per exemple podrien ser les oficines de farmàcia. “Cal veure com integrar aquests punts de detecció a l’entramat del sistema sanitari”, va afegir. La doctora va destacar la importància de detectar casos de vulnerabilitat, especialment casos de gent gran. L’objectiu d’aquesta detecció, ha dit, és “posar en contacte aquestes persones amb els professionals pertinents”, siguin psicòlegs, psiquiatres o assistents socials, entre d’altres. El seu company de partit ha afegit a les seves paraules la col·laboració amb els Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions perquè es produeixi la integració dels punts de detecció.

La proposta de VOX per millorar l’eficiència i la coordinació entre la farmàcia comunitària i la farmàcia hospitalària, l’Atenció Primària i les Urgències és aprofitar les potencialitats de les noves tecnologies i la digitalització amb sistemes com el SAP que permetin la connexió entre professionals sanitaris. Pel que fa a les residències, aposten per un model de proximitat i coneixement de les persones.

Finalment, els candidats van abordar l’àmbit econòmic, mostrant el seu suport a les farmàcies VEC, que en molts punts del territori són l’únic punt sanitari d’accés a la població, i també a aquelles farmàcies que s’han vist econòmicament afectades per la pandèmia provocada per la Covid-19. Per aquestes últimes, Antonio Gallego ha dit que calen plans d’ajuda específics.

Pel que fa a la política d’ús de medicaments, el candidat de VOX ha dit que el seu partit està a favor del sector farmacèutic, apostant per la comercialització de fàrmacs de marca que siguin innovadors i que aporten millores a la salut de les persones, sense detriment de la fabricació de medicaments genèrics. Ha recordat també que el seu partit està en contra de les subhastes de medicaments i que precisament l’eliminació de les subhastes a Andalusiava ser una de les demandes del seu partit per a l’acord d’investidura.