L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va resoldre suspendre la seva activitat
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) informa en una nota de premsa que ha aprovat requerir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i a Radiocat XXI, SL, a cessar l’emissió de publicitat de l’empresa IMA Contigo, que ofereix una intermediació en la venda a distància de medicaments a través d’internet.
El requeriment de cessament de publicitat es produeix després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) hagi resolt, amb data 24 d’octubre, la interrupció i/o retirada del servei d’aquesta empresa, que oferia una intermediació en la venda a distància de medicaments a través del seu lloc web. El requeriment d’interrupció i/o retirada del servei és ferm en via administrativa, sense perjudici de la interposició d’un recurs en via contenciosa-administrativa per part de l’empresa.
Què diu la llei?
La Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris, prohibeix la venda per correu i per procediments telemàtics de medicaments subjectes a prescripció.
Pel que fa als productes que no requereixen recepta mèdica, aquesta llei assenyala que la normativa de desenvolupament regula les modalitats de venda d’aquests medicaments, però que, en tot cas, també han de dispensar-se en una oficina de farmàcia autoritzada. En la normativa que desenvolupa la llei s’estableix que les comandes de dispensació de medicaments no subjectes a prescripció mèdica es realitzaran directament en l’oficina de farmàcia, a través d’un lloc web habilitat a aquest efecte per aquesta.
L’acord del CAC assenyala que aquestes normes tenen com a objectiu garantir la qualitat, l’eficàcia i la seguretat en la dispensació de medicaments. Entre les funcions de les oficines de farmàcia s’inclou la informació i el seguiment dels tractaments farmacològics a les persones usuàries, ja que la dispensació de medicaments és una mica més que el subministrament d’un producte d’elevat consum.
El CAC va comprovar l’emissió d’un anunci tant en TV3 com RAC1, el 31 d’octubre i el 2 de novembre, respectivament, en el qual s’oferia un servei d’organització i lliurament del medicament a casa. L’anunci, que esmentava un lloc web per contractar el servei, no especificava si els medicaments necessitaven o no prescripció mèdica.
El CAC va concloure que la comunicació comercial de IMA Contigo és, des del punt de vista de la seva presentació, una publicitat prohibida, d’acord amb la Llei 13/2022, de 7 de juliol, general de comunicació audiovisual (LGCA).
En conseqüència, el Ple del CAC va aprovar, per unanimitat, dos acords, un relatiu a la CCMA i un altre a Radiocat XXI, SL, en els quals se’ls requereix a cessar l’emissió comercial de IMA Contigo, atès que suposa una infracció, d’acord amb la normativa vigent en matèria de publicitat.