Inici 9 COVID-19 9 Informació sanitària i organitzativa 9 Prop de 9.600 pacients crònics han retirat la seva medicació hospitalària a una farmàcia de proximitat

Prop de 9.600 pacients crònics han retirat la seva medicació hospitalària a una farmàcia de proximitat

30 març, 2022 | Informació sanitària i organitzativa, Canvis en la prestació farmacèutica, Informació sanitària per a farmacèutics i ciutadania, COVID-19, Actualitat, General, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Política sanitària, Professió, Sanitària

El model es va posar en marxa el març del 2020 com a resposta de la pandèmia i s’ha consolidat arreu del territori

Prop de 9.600 pacients crònics s’han beneficat del nou procés de dispensació de la medicació hospitalària ambulatòria (MHDA). El projecte es va dissenyar el març del 2020, just a l’inici de l’esclat de la pandèmia de la COVID-19. Es va posar en marxa conjuntament amb l’Hospital del Mar, el COFB, Salut i la Gerència del Medicament del CatSalut, amb la col·laboració de Fedefarma. Va ser pioner a tot l’Estat espanyol. La FEFAC, en sel seu decàleg per a la millora de la contribució de la farmàcia comunitària a la salut de la ciutadania, presentant l’any 2020 a Salut, incloia aquesta propoposta per millorar l’accessibilitat dels medicaments.

Actualment, la iniciativa s’ha estès a tot al territori. Hi participen 38 hospitals i 2.484 farmàcies comunitàries de tota Catalunya.

L’objectiu és facilitar als malalts l’accés en proximitat de la medicació hospitalària, amb una supervisió de professionals dels serveis de Farmàcia hospitalaris. També implicar els farmacèutics i les farmacèutiques comunitàries en el seu lliurament. A més, aquest servei permet fer un seguiment de l’adherència de forma conjunta entre els dos àmbits.

Des dels hospitals es valoren els pacients que, a criteri clínic, poden requerir-hi per motius de risc, incloent-hi compromís immunitari, afectació pulmonar greu, fragilitat clínica, dependència o vulnerabilitat i que per distància del seu centre hospitalari es justifiqui la seva inclusió en el programa. Així, per participar en el projecte, els usuaris hauran d’assumir diversos compromisos que garanteixin un seguiment correcte del tractament per a la seva malaltia.

Reducció de desplaçaments i esperes

Els medicaments lliurats en aquesta modalitat són aquells que solament es poden dispensar als centres hospitalaris (MHDA –medicació hospitalària de dispensació ambulatòria). Per tant, aquest lliurament en proximitat representa un progrés en la gestió de la prestació farmacèutica amb efectes positius sobre la població. Promou la reducció de desplaçaments i esperes als hospitals. Això és molt important, tenint en compte el risc que corren els malaltis crònics en cas de contagi de COVID-19. La majoria de pacients participants, recullen la medicació en una farmàcia comunitària pertanyent a un municipi o una província diferent al seu  hospital de referència.

Paper clau de la distribució farmacèutica

Per a la gestió documental i logística, s’ha creat una plataforma informàtica a la qual s’integren les dades dels pacients, la medicació que prenen i els enviaments que es realitzaran. Aquesta informació es revisa de forma diària per part dels tècnics i farmacèutics del Servei de Farmàcia per assegurar la traçabilitat del medicament en tot moment.

Quan l’enviament està preparat, es distribueix, gràcies a la col·laboració de Fedefarma com a magatzem de distribució farmacèutic autoritzat (MDFA) pel Departament de Salut, a la farmàcia seleccionada pel malalt entre les més de 3.000 existents a Catalunya.

Recentment, s’han incorporat al circuit logístic dos MDFA  -Alliance Healthcare i Cofares-, i ja són tres les empreses de distribució que estan fent que aquests 9.600 pacients tinguin la seva medicació a la farmàcia que ells han escollit en qualsevol població de Catalunya.

D’aquesta manera es garanteix la distribució correcta i que la medicació hospitalària arribi en bon estat. A més, els farmacèutics comunitaris garanteixen que els medicaments rebuts són els que li corresponen als pacients. Aquests tindran un seguiment telemàtic per part dels farmacèutics hospitalaris per garantir el seguiment correcte del tractament.

Ja estan en marxa diversos estudis per avaluar els beneficis d’aquesta iniciativa, tant des del punt de vista de la millora de l’adherència al tractament com de la relació cost-benefici de fer la distribució dels medicaments a les oficines de farmàcia comunitàries.

Font: Canal Salut

0 Comments

Submit a Comment