El Govern acorda ajudes per valor de 1.000 milions d’euros amb els agents socials
Barcelona, 15 de juny de 2021. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encapçalar ahir, juntament amb els consellers d’Economia d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, la presentació de l’acord entre el Govern i els agents socials per destinar més de 1.000 milions d’euros a “rescatar el teixit productiu de Catalunya i protegir els llocs de treball”.
Aquest acord és fruit de les reclamacions realitzades per FEFAC i PIMEC en els últims mesos. Primer al Govern de l’Estat per incloure totes les activitats afectades que van quedar excloses dels ajuts directes. Segon, al Govern de la Generalitat, per considerar oportú ampliar-ho, no només a 191 sectors d’activitat més, sinó també per mitjà d’una convocatòria extraordinària que s’ha compromès a tramitar posteriorment per
FEFAC dona molt valor a la concreció de la voluntat de la Generalitat i agraeix el suport de PIMEC
El president de FEFAC, Antoni Torres, considera fonamental aquest acord, tot recordant que “cal un suport als companys que, per la seva ubicació o perfil de farmàcia, estan patint les conseqüències econòmiques de la pandèmia, i que malgrat aquesta situació han continuat donant el servei”.
Torres ha recordat la importància de la representativitat empresarial per a la farmàcia i estima que “igual que el suport de Pimec va ésser essencial per assolir recuperar els endarreriments, el suport de PIMEC ha estat un factor clau per assolir aquest acord, que ens permet a les farmàcies, en tant que empresaris persona física, i considerats de forma individualitzada, poder rebre també els ajuts com qualsevol altre empresa d’un sector afectat”.
Tipologia de farmàcies afectades
Tot i que les limitacions, restriccions o tancaments forçosos decretats per l’Administració no han afectat directament les oficines de farmàcia, en haver de mantenir-se obligatòriament obertes, sí que hi ha hagut un nombre considerable que s’han vist afectades econòmicament, amb major o menor gravetat a causa de la pandèmia.
Es tracta, per citar alguns perfils, de farmàcies situades en entorns petits però amb força població flotant, àmbits comercials, d’oci, o de treball, en infraestructures de transport com aeroports o estacions, farmàcies de nuclis turístics o residencials de segons habitatges, entre d’altres, totes elles ara amb afluència molt afectada per les restriccions de mobilitat.
Esquema dels ajuts presentats
L’esquema dels ajuts presentats pel Govern és el següent: 1. Ajuts extraordinaris directes del RD 5/2021 / 2- Ajuts a les persones treballadores en situació d’ERTO / 3.Mesures complementàries
- Ajuts extraordinaris directes del RD 5/2021
En relació amb els ajuts derivats del Reial Decret Llei 5/2021, el conseller Roger Torrent ha afirmat que s’han “ampliat els sectors beneficiaris, arribant a 191 sectors que aglutinen 189.861 empreses”.
Per la seva banda, el conseller Jaume Giró, ha anunciat que està previst que aquest dimecres es publicarà DOGC l’ordre que dona “la llum verda i el tret de sortida” a la tramitació per poder accedir als 993 milions d’euros en ajuts directes, que s’emmarquen en el RD 5/2021.
L’abast dels sectors i CNAE inclosos en aquesta convocatòria s’ha fet a partir dels càlculs portats a terme pel Departament d’Economia i Hisenda, i inclou els sectors que tenen unes pèrdues mitjanes de facturació superiors al 25%.
2. Ajuts a les persones treballadores en situació d’ERTO
Pel que fa a la nova línia de 60 milions d’euros addicionals que posarà en marxa el Govern de la Generalitat per als treballadors que es troben en ERTO, Giró ha volgut posar de relleu “l’esforç addicional” que ha fet el Govern en consens amb els agents econòmics i socials.
3. Mesures complementàries
Pel que fa a les mesures complementàries (punt 3), el Govern estendrà, mitjançant una convocatòria extraordinària a l’efecte, l’abast dels ajuts directes a empreses i empresaris que, no essent incloses a la llista de CNAEs que es determinin per l’accés als ajuts del punt 1, hagin vist reduïda de forma significativa la seva facturació per causa directa o indirecta de la crisi sanitària.
Aquesta convocatòria es tractarà en termes de concertació social a la Comissió de Seguiment del Consell de Diàleg Social, a fi efecte de determinar l’abast i la dotació pressupostària, d’acord amb la disponibilitat de recursos i les necessitats avaluades per la millor reactivació possible del teixit productiu, amb especial atenció a la dimensió de les empreses.
Quins ajuts poden demanar les farmàcies econòmicament afectades per la Covid-19?
L’ampliació de beneficiaris pels ajuts derivats del RD 5/2021, que arribaran fins a 191 sectors, és per aquells sectors que han tingut pèrdues globals superiors al 25%. Les farmàcies d’acord amb el càlcul realitzat pel Departament d’Economia i Hisenda no han tingut pèrdues globals de més del 25%, i per tant, no es podran acollir a aquets ajuts.
Les farmàcies afectades econòmicament per la Covid-19 sí podran acollir-se als ajuts inclosos en les mesures complementàries (punt 3), mitjançant convocatòria extraordinària.
Des de la FEFAC estarem pendents de la publicació d’aquesta convocatòria extraordinària per informar els associats i donar suport a les farmàcies que optin per demanar aquets ajuts, així com per vetllar que la convocatòria compleix les expectatives acordades.
0 Comments