La farmàcia al costat del ciutadà

Tots estem vivint temps d’incertesa pels riscos en salut, econòmics i socials que implica la covid-19. Aquesta incertesa fa que cerquem solucions, respostes i informació que ens permetin protegir-nos. Les administracions implantant tota mena de mesures, siguin de salut pública, assistencials o d’ordre; la ciència investigant com mai; els professionals de la salut i essencials donant el millor servei possible als ciutadans i, aquests, en bona part, fent el que ens indiquen de la millor forma possible.

En aquestes circumstàncies, la població conscienciada busca informació fiable i consell professional, trobant-se en moltíssims casos amb dificultats d’accés per rebre la informació que necessita, i a la no conscienciada és molt difícil d’arribar-hi. I és en aquest punt a on els primers acudeixen a l’oficina de farmàcia a recavar aquesta informació i consell de salut, com ja fan habitualment, i els segons hi acudeixen per les seves necessitats. Això porta al fet que passin per les farmàcies diàriament més de 2,3 milions de persones.

Tota aquesta capacitat de contactar, que és causada per la distribució de farmàcies (el 99% de la població en té una al seu municipi) i la seva accessibilitat, és la que ens porta a oferir la nostra col·laboració professional a tota la societat i organització sanitària, sense gens d’interès més, ni personal, ni col·lectiu, que col·laborar en el bé comú.

A hores d’ara, i des de l’inici de la pandèmia, hem participat de diferents formes: unes per descongestionar el sistema de salut i evitar contagis en els pacients, solucionant problemes per manca de receptes vàlides o vigents, dispensant medicacions que s’havien de recollir a la farmàcia dels hospitals, portant-les a domicili als més vulnerables. Altres, restant sempre accessibles a tothom, el servei no ha caigut en cap moment i s’ha assolit aportar els materials de protecció necessaris, ja sigui amb campanyes com Mascareta Salut, evitant desabastaments com el cas de l’hidroxicloroquina.

Els valors estratègic sanitari, professional i social; la solidaritat i implicació mostrades; la fiabilitat i la cohesió aportades; les experiències de col·laboració público-privada en altres països europeus fan de les farmàcies una eina que encara pot aportar molt més valor i servei en benefici de tots durant la pandèmia provocada per la covid-19.

Una farmàcia no és només la creu que no s’apaga i que veiem als nostres carrers, som els 60.000 professionals que hi treballem directament, una distribució que permet que tothom rebi la seva medicació en hores i en les mateixes condicions arreu, i una indústria que investiga i elabora; som al voltant de 250.000 persones i, només les oficines de farmàcia, suposem gairebé l’1% del PIB. És a dir, és tota una xarxa que estem i ens oferim desinteressadament per col·laborar.

La col·laboració pot venir per moltes bandes, ja sigui fent cribratges amb els tests que correspongui per detectar possibles positius i col·laborar en tallar les cadenes de transmissió.   Com a punts de promoció i vacunació enfront de la grip estacional, per descarregar els centres de salut i aportar-hi mitjans i professionals, ara ja massa justos i prou saturats, que ens permetin incrementar les baixes taxes de vacunació actuals. Col·laborant en detectar possibles casos de contactes estrets no comunicats prèviament. Controlant les garanties dels productes de protecció pels ciutadans. I un molt llarg etcètera. Però tot això amb estreta comunicació i col·laboració amb les administracions sanitàries i els seus professionals.

En definitiva, des de la farmàcia ens oferim per ser una part més de la solució a les necessitats que a hores d’ara tenim tots plegats, persones, empreses i societat en general.

Decàleg per a la millora de la contribució de la farmàcia comunitària a la salut de la població: https://fefac.cat/empresarial/decaleg-millora-contribucio-farmacia-salut-poblacio/

DESCARREGAR Carta oberta “La farmàcia al costat del ciutadà”

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank