Ja és del tot impossible explicar 2020 sense fer servir les paraules “coronavirus”, “covid”, “pandèmia”. Un any per canviar-ho tot. A Catalunya, com a la resta de l’estat, confinaments, restriccions i una sanitat pública desbordada. Tot un seguit d’esdeveniments que han afectat de forma molt desigual a la població. No ha estat el mateix passar 2020 a les ciutats que a les zones rurals.

En aquest documental quatre poblacions catalanes (Benissanet, Begur, Sanaüja i Badia del Vallès) mostren com han viscut la situació com a mostra d’una realitat, una sanitat pública desbordada i unes oficines de farmàcia que fan mans i mànigues per ajudar els seus veïns. Aquest curt documental vol conscienciar sobre la falta de recursos de sanitat pública i sobre la gran tasca que realitzen els professionals farmacèutics i la xarxa de farmàcies.

El documental explica que, a tot Catalunya, hi ha 930 centres d’atenció primària, i durant 2020, van tancar les portes fins a 490. Curiosament les zones rurals eren les que pitjor solucions tenien per aquest problema. Les distàncies són més grans amb les seves capitals de província i disposen de molts menys mitjans. El 75% dels CAP de les Terres de l’Ebre van haver de tancar, un 74% a Tarragona i un 71% a la Catalunya Central. En absència del centre sanitari habitual la gent s’adreçava a qui ells creien que podria orientar-los: la farmàcia.

“És curiós que les oficines de farmàcia hagin fet mans i mànigues per ajudar als seus, tant com que les autoritats catalanes no els hagin inclòs en els agraïments del col·lectiu sanitari. És possible que les tasques que es fan de forma silenciosa i sense demanar la llum dels focus caiguin en l’oblit. Nosaltres hem volgut donar visibilitat a la seva feina i dedicar-los el nostre homenatge personal“, conclou el documental.

Els autors del documental han impulsat el Manifest Ciutadà en favor de les farmàcies de Catalunya publicat a change.org, una iniciativa que reconeix el servei que han prestat i continuen prestant les més de 3.200 farmàcies de Catalunya i els professionals farmacèutics que hi treballen. La FEFAC s’ha sumat a aquest manifest d’agraïment, animant a professionals i ciutadans a signar la petició.