Inici 9 COVID-19 9 Informació laboral 9 Entrevista a Ramon Anadón, farmacèutic i president de l’AFELL

“Les farmàcies de Lleida i els seus municipis hem fet, estem fent i farem una bona feina, perquè som el bastió de la farmàcia en aquests moments”

Entrevista Ramon Anadón, president de l’Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida (AFELL) i vicepresident de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), en relació a la situació actual que es viu a Lleida.

Com està la situació a Lleida?

La situació no pinta bé des de fa dies, i amb una millor gestió per part dels responsables polítics s’haguera pogut evitar arribar a aquest punt. A Lleida, la recollida de fruita durant els mesos d’estiu es fa des de fa molts anys i, des del mes de març, se sabia que el focus de convivència dels temporers seria una bomba de rellotgeria. Cal posar-se, però, en la seva pell, i entendre que tenen com a prioritat treballar per tirar endavant, i que saben que si donen positiu, els obligaran a aïllar-se. Perquè ho facin, cal garantir la seva salut, habitatge i salari dignes. Cal posar-se també a la pell de l’agricultor que paga als temporers i que necessita recollir la fruita, i garantir que si es queda sense mà d’obra, se li compensarà. El mateix amb les empreses d’alimentació, que des de fa mesos registren casos positius en les seves plantilles. El virus no distingeix entre sexe, raça o condició social, es transmet ràpidament, i a Lleida ja parlem de transmissió comunitària.

Com heu actuat des de la farmàcia davant d’aquesta situació?

El sistema de treball funciona correctament. Amb l’equip fa molts dies que revisem els protocols per veure què s’ha fet i que no s’ha fet, per millorar el que es pugui millorar i estar preparats davant dels rebrots, que feia dies que es veien venir.

Quin és el perfil dels malalts?

El perfil és de gent jove, tan autòctona com no, i dins d’aquest grup es troben els temporers. A l’UCI, persones amb patologies prèvies o població envellida. Actualment la taxa de contagis a Lleida és de 172 casos per 10.000 habitants, molt superior a la de la resta de províncies. Tarragona té 48 per cada 10.000, Barcelona té 129 per 10.000 habitants i  Girona té 133 per cada 10.000[i], assumint inicialment l’Hospital Arnau de Vilanova, tots els casos de covid-19.

Disposen de material suficient (mascaretes, gels, guants…) les farmàcies?

Sí, no tenim cap problema de subministrament en aquests moments per facilitar material de protecció a la població. Els usuaris poden trobar a la farmàcia mascaretes FFP2, higièniques, quirúrgiques, gels i guants. Tampoc tenim problemes per protegir els nostres equips. Aquesta, que va ser una de les principals dificultats al principi de la pandèmia, ara no la tenim.

Com valora la mesura del Govern de restringir l’entrada i sortida de persones a la comarca del Segrià, el passat 4 de juliol?

Des del meu punt de vista, aquesta mesura no és útil si no es prenen també mesures correctives interiors. Amb aquesta mesura el virus no es propaga fora de la comarca, però la gent que viu al Segrià estem igual o pitjor que abans. Com deia al principi, és important gestionar la situació amb els temporers i també que s’apliquin i es compleixin les normes. Potser a Lleida la gent està una mica més conscienciada sobre l’ús de la mascareta, especialment persones amb casos positius de familiars i amics, però hi ha postures de gent que pensa que no passa res. És responsabilitat de cadascú portar mascareta, rentar-se les mans i mantenir la distància social, però no tothom ho fa. Crec que és important fer normes, però més important és aplicar-les i complir-les, sigui sancionant, educant o com sigui, però que es compleixin. També és bàsic que no falli el seguiment dels contactes de casos positius i la quarantena de possibles casos secundaris. Ara si una persona dona positiu, s’ha de quedar a casa fent quarantena i s’avisa als seus contactes íntims, però no se’ls fa PCR.

El 15 de juliol, el jutjat d’instrucció número 2 de Lleida ratificava les mesures de la Generalitat. Quina és la seva valoració?

Crec que acota una mica més les entrades i sortides i es podrà restringir molt millor la mobilitat. La gent sortirà al carrer per comprar l’essencial i deixarem de veure les terrasses dels bars de la ciutat plenes de gent, com hem vist aquesta setmana.

Com ajuda la FEFAC a les farmàcies de Lleida?

La FEFAC envia cada dia una newsletter als seus associats amb les darreres informacions, plans de contingència i protocols a seguir, per això és molt important que totes les farmàcies estiguin inscrites i rebin aquesta newsletter, per estar al dia de tota la informació. La FEFAC també ofereix assessorament, així que els associats poden trucar per telèfon o contactar per e-mail sempre que tinguin un dubte i els ajudarem.

Vols fer arribar algun missatge als companys farmacèutics de Lleida?

Als companys de Lleida els hi diria que ànims, que hem d’estar al peu del canó, que això no s’ha acabat, que ens queda molt per davant i que no abaixin la guàrdia. Que compleixin les mesures de protecció a la farmàcia, que posin a disposició de la gent gels de desinfecció i que no permetin que entrin sense mascareta o se la treguin, que mantinguin les distàncies de seguretat. Tot això és fonamental per poder mantenir el servei. La societat ens valorarà perquè estem allà. La farmàcia està oberta en qualsevol cas, sense cita prèvia, per tothom, per aquells temporers amb febre i mal de cap que vindran el cap de setmana a buscar el paracetamol perquè la seva prioritat és treballar, per aquella persona que necessita una fórmula magistral urgent i per tots aquells que necessitin una solució. Per això, el que dic als meus companys és que es protegeixin, i que lluitin per tenir el servei obert, que les farmàcies de Lleida i els seus municipis hem fet, estem fent i farem una bona feina, perquè som el bastió de la farmàcia en aquests moments.


[i] Dades del mapa interactiu de casos per municipi del Departament de Salut a 15/07/2020

0 Comments

Submit a Comment