Pots veure la resta de trobades al canal YouTube de FEFAC

Pots escoltar l’àudio al canal podcast de FEFAC

El passat 4 de febrer, el president de la FEFAC, Antoni Torres, membres de les juntes directives de les quatre associacions provincials i farmacèutics associats van reunir-se telemàticament amb Juli Fernández, farmacèutic i candidat d’ERC per Barcelona, per posar sobre la taula com la farmàcia pot contribuir a la millora de la salut de la població i comentar les propostes del partit en matèria farmacèutica i sanitària. Aquesta reunió es va celebrar en el marc del cicle de Trobades de FEFAC amb Partits Polítics que la FEFAC organitza abans de les eleccions del 14F.

Juli Fernández va començar la seva intervenció valorant la professió farmacèutica, recordant que el farmacèutic és expert en el medicament i la farmàcia el primer esglaó al qual es dirigeix una persona quan té un problema de salut. En aquest sentit, va destacar la capil·laritat, accessibilitat i capacitat de resolució d’aquests professionals.

En l’àmbit de la farmàcia com a establiment sanitari, el candidat d’ERC va afirmar que cal aprofitar les potencialitats de la farmàcia en benefici del bé comú, “perquè la farmàcia sigui un agent que ajuda a la salut i a la ciutadania“. En aquest sentit, va destacar que “hem de ser capaços que aquesta estructura que tenim i disposem sigui una eina per afrontar els reptes que tenim al davant”. “Cal veure què pot oferir la farmàcia i els farmacèutics al sistema i que pot oferir el sistema a la farmàcia i als farmacèutics”, va afegir.

Durant la reunió, va insistir en el fet que en el model sanitari la persona se situa en el centre i que, per tant, cal aprofundir en aquelles vies de col·laboració amb la farmàcia que faciliten l’accessibilitat als medicaments i milloren la vida de la gent. En aquest sentit, va destacar que “la situació conjuntural provocada per la Covid-19 ens ajuda a veure com podem actuar a escala estratègica”.

En l’àmbit social, la “confiança” de les persones en el seu farmacèutic de referència és un element clau per ajudar a la ciutadania i millorar la seva salut. Juli Fernández va recordar que a les farmàcies “ens passa molta gent per davant” i això ens ajuda a detectar diferents tipus de situacions.

El candidat d’ERC va assegurar que per millorar l’eficiència cal respondre a la pregunta de si la farmàcia és o no és un agent i com se situa en el mapa de la salut. Una proposta interessant és que, igual que actualment existeix una carpeta e-salut amb el metge, pogués existir una e-consulta amb el farmacèutic.

Finalment, i pel que fa a l’àmbit econòmic, va dir que ERC vol basar l’economia, i per tant la capacitat de generar riquesa i benestar, en  l’economia de la salut i de la vida. “El nostre objectiu és construir un teixit econòmicament fort i sòlid. Des del punt de vista econòmic, les farmàcies són clau si som capaços de detectar les fortaleses i les oportunitats, però també les amenaces i debilitats”.

Davant les polítiques de fixació de preus, va recordar que “les competències recauen sobre el Govern de l’Estat. No obstant això, els farmacèutics poden demostrar competències mitjançant actes farmacèutics“, va afegir.

Sobre les farmàcies rurals, va dir que “cal trobar mesures o mecanismes que permetin l’existència de totes les tipologies i ràtios de farmàcia per garantir l’atenció a tot el país”.

Sobre les residències, va subratllar que “han de ser llars que necessiten certa medicalització i professionalització i que en aquest entorn la figura del farmacèutic ha de poder ser-hi”.

Sobre les vacunes, va assegurar que, en aquests moments, la principal preocupació és garantir el subministrament, quines vacunes, quantes i quan arriben, i que el sistema sigui capaç d’administrar-les. Sobre la possibilitat que les farmàcies puguin vacunar, va dir que “si el farmacèutic té capacitació per fer-ho podria ser un professional a escollir”.