Inici 9 COVID-19 9 Informació sanitària i organitzativa 9 Trobada de FEFAC amb Santi Rodríguez del PP

Pots veure la resta de trobades al canal YouTube de FEFAC

Pots escoltar l’àudio al canal podcast de FEFAC

El passat 2 de febrer, el president de la FEFAC, Antoni Torres, membres de les juntes directives de les quatre associacions provincials i farmacèutics associats van reunir-se telemàticament amb Santi Rodríguez del PP per posar sobre la taula com la farmàcia pot contribuir a la millora de la salut de la població i comentar les propostes del partit en matèria farmacèutica i sanitària. Aquesta reunió es va celebrar en el marc del cicle de Trobades de FEFAC amb Partits Polítics que la FEFAC organitza abans de les eleccions del 14F.

En l‘àmbit de l’aportació de la farmàcia com a establiment sanitari, Santi Rodríguez va subratllar la potencialitat de la xarxa de farmàcies i la seva capil·laritat, en tant que primer punt de salut al qual les persones es dirigeixen quan tenen un problema de salut. La farmàcia, va dir, “pot alleugerir la càrrega de l’Atenció Primària i estalviar recursos al sistema sanitari“. Segons Santi Rodríguez, “existeixen moltes possibilitats i s’han d’explorar en benefici de la salut de la ciutadania”.

El candidat popular va destacar la tasca que els farmacèutics han dut a terme durant la pandèmia provocada per la Covid-19, per exemple dispensant medicaments amb una prescripció caducada o facilitant als pacients els medicaments de dispensació hospitalària. Sobre la dispensació de medicaments hospitalaris a les farmàcies, va dir que “val la pena aprofundir en la permanència de la mateixa”.

Sobre la vacunació, va assegurar que no té cap dubte que “les farmàcies poden jugar un paper important”, recordant que ell ho ha proposat i està a favor. També va afegir que durant la pandèmia, el seu partit ha valorat la possibilitat de realitzar test de Covid-19 a les farmàcies.

Pel que fa a l’àmbit social de la farmàcia, va afirmar que les propostes de FEFAC per permetre desenvolupar l’atenció farmacèutica domiciliària a persones de risc, grans, fràgils, amb discapacitat i pacients crònics vulnerables “encaixen perfectament” amb la seva estratègia.

Sobre les persones que viuen en residències, centres socials i sociosanitaris, Santi Rodríguez va dir que podrien estar adscrites a un centre d’Atenció Primària per tenir un seguiment i control de les persones institucionalitzades. “Igualment, podria existir una farmàcia de referència que fos quelcom més, que  orientés al pacient, vigilés que la medicació s’administra correctament i que es fa un ús correcte dels medicaments”.

Finalment, va coincidir amb la FEFAC, en el fet que des de la farmàcia es poden detectar moltes circumstàncies personals, com per exemple casos de maltractament, violència de gènere i abús sexual infantil, tot destacant la importància de disposar de programes i protocols per al seu abordatge.

Per millorar l’eficiència la clau és que els farmacèutics siguin reconeguts com a professionals sanitaris per part del Departament de Salut. “Només amb aquest argument es pot establir un marc de col·laboració amb el sistema de salut públic en benefici del ciutadà”, va concloure.

Finalment, pel que fa a l’àmbit econòmic i a les polítiques de contenció centrades en la despesa sanitària, Santi Rodríguez va dir que la despesa en Salut suposa el 25% dels pressuposts, sent el Departament de Salut el que té un pressupost més alt i que, per aquest motiu, quan es retallen els pressupostos és inevitable no “ajustar”. No obstant això, va afegir, “no es pot fer de qualsevol manera, sinó que cal seguir uns criteris i garantir l’autofinançament de la farmàcia”.

0 Comments

Submit a Comment