La necessitat de considerar el suport a les farmàcies afectades econòmicament per la Covid-19 és una reivindicació reiterada de la FEFAC

Una de les qüestions més criticades a l’hora de repartir els 11.000 euros per ajudar a les empreses i autònoms ha estat el criteri tan restrictiu especificat per CNAE. Això ha provocat que moltes empreses, entre elles les oficines de farmàcia, no poguessin accedir a elles. Ara el Govern flexibilitzarà els criteris perquè les autonomies puguin afegir més empreses a les ajudes encara que no estiguin en la llista del CNAE publicada en el BOE.

Així ho ha confirmat Nadia Calviño, que assegura que es remetrà aquesta norma a les Comunitats Autònomes. També que pròximament es modificarà el Reial Decret-Llei 5/2021, que regula la norma per a permetre aquesta flexibilitat. Des del Ministeri saben que són les autonomies les que tenen un millor coneixement dels sectors més danyats, però defensen el criteri del CNAE com el més objectiu.

Els autònoms i les empreses reclamaven una modificació

A Catalunya, PIMEC porta pràcticament des que van conèixer els criteris per a repartir les ajudes a fons perdut, urgint al Govern una modificació. Des de PIMEC, amb el suport de la FEFAC, s’ha lluitat per obrir la possibilitat que les farmàcies afectades negativament per la Covid-19 puguin accedir als ajuts directes, com la resta dels autònoms i empreses. El passat 23 de març, PIMEC, amb el suport de la FEFAC, reclamava al Govern espanyol incloure totes les activitats afectades econòmicament per la Covid-19 que han quedat excloses dels ajuts directes.

Des de la FEFAC, el passat mes de febrer es traslladava als representants dels partits polítics, en el marc de les trobades amb els partits polítics abans de les eleccions del 14-F, la necessitat de considerar el suport a les farmàcies amb viabilitat econòmica compromesa (VEC) i també a les farmàcies afectades conjunturalment, per la seva ubicació o característiques, per la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions que se’n deriven, tenint en compte especialment que les farmàcies, com a establiment sanitari que són, tenen l’obligatorietat de prestar servei i complir els seus horaris d’obertura, malgrat l’absència de demanda (Punt 10 del decàleg de propostes).

Accions de FEFAC per donar suport a les farmàcies afectadades econòmicament per la Covid-19

La FEFAC va elaborar l’any 2020 un “Pla econòmic de contingència per a farmàcies amb dificultats econòmiques davant la Crisi de la Covid-19”.

Aquest 2021 ha posat a disposició dels socis el Pla de Viabilitat Empresarial de PIMEC, un programa que permet analitzar la viabilitat de les empreses que hagin patit de forma rellevant les conseqüències de la pandèmia.

Aquest 2021 s’ha sumat a la campanya “Sense pimes i persones autònomes no hi ha futur” de PIMEC, per donar suport a les farmàcies afectades per les restriccions que, per la seva ubicació o perfil, estan patint en aquests moments.

Aquest 2021, FEFAC se suma al Manifesto Ciudadano de Change.org per donar suport a les farmàcies.

Des del primer moment i actualment, la FEFAC du a terme un seguiment de la normativa i les diferents mesures aplicades pel Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat en l’àmbit econòmic per donar-ne trasllat a les oficines de farmàcia. Totes aquestes informacions s’han publicat a l’espai Covid-19 de la FEFAC.